Decesele datorate poluării aerului au atins cote inimaginabile
Din păcate industrializarea excesiva a planatei noastre, pe lângă multe beneficii, a adus şi multă suferinţă. Conform unui studiu recent, una din şase morţi, la nivel global, a fost provocată de aerul toxic, apa, solul sau mediul de lucru.
Conform statisticilor, în anul 2015 numărul deceselor a ajuns la aproximativ 9 milioane de persoane. Prin comparaţie, poluarea ucide de trei ori mai multe persoane anual decât tuberculoza, SIDA sau malaria.
Dintre cele 9 milioane de morţi, 92% au avut loc în ţările mai puţin bogate, fiind un semnal al subdiviziunii socioeconomice. Practic, poluarea este o problemă care nu afectează doar natura, este o ameninţare profundă şi globală care afectează aspecte ale sănătaţii şi stării de bine a omenirii, susţin specialiştii.
Nu mai puţin de 40 de cercetători din diferite ţări, au utilizat informaţii din cadrul Global Burden of Disease. Din cadrul studiului reiese faptul că poluarea nu este doar mortală şi o problemă globală, dar şi faptul că există o diviziune clară între ţările bogate şi cele sărace.
Conform studiului, poluarea provoacă aproximativ 16% dintre morţile de la nivel global, de 15 ori mai multe decese decât cele provocate de război şi violenţe. Pe lângă aceste pierderi masive de vieţi omeneşti, poluarea duce şi la formarea unor fenomene neaşteptate, precum furtunile de fulgere.
Spre exemplu, în China, mor anual 1,1 milioane de persoane din cauza poluării, astfel ca oficialii ţării au luat decizia de a investi 440 de miliarde de dolari anual pentru implementarea unor programe care au în prim plan producerea unei cantităţi mai reduse de emisii.