Home  /  Boli   /  Pubertatea întârziată şi cauzele sale

Pubertatea întârziată şi cauzele sale

Pubertatea este o perioadă importantă de modificări biologice prin care trec copiii pentru a deveni adulţi. Aceste modificări de obicei apar mai devreme la fete decât la băieţi. În plus faţă de modificările fizice şi emoţionale, pubertatea include şi maturizarea cognitivă şi morală şi felul în care se văd pe sine şi pe alţii. Este bine ca parintele să vorbească cu copilul sau pentru a-l pregăti pentru aceste modificări care apar la intrarea la pubertate şi să înceapă să discute despre educaţia sexuală.

Pubertatea întârziată se consideră atunci când simptomele nu apar până la vârsta de 13 ani la fete şi 14 ani la băieţi.

Lipsa simptomelor pubertăţii este primul indicator al unei pubertăţi întârziate la un copil. Cele mai frecvente simptome ce apar în cazul pubertăţii întârziate sunt:

La fete: lipsa dezvoltării mamare până la vârsta de 14 ani; diferenţă mai mare de 5 ani între creşterea mamară şi prima menstruaţie; lipsa menstruaţiei până la vârsta de 16 ani;

La băieţi: lipsa măririi testiculare până la vârsta de 14 ani; lipsa părului pubian până la 15 ani; durată mai mare de 5 ani de dezvoltare genitală completă;

Cauze posibile:

Întârzierea pubertăţii poate fi ereditară. Apare la mai mulţi membri ai familiei, iar  dezvoltarea este normală după întârziere. Aceasta se numeşte întârziere constituţională şi este responsabilă pentru o mare parte din cazuri. Întârzierea constituţională care afectează atât creşterea cât şi instalarea pubertăţii este mai frecventă la băieţi decât la fete.

Totuşi întârzierea pubertăţii se poate datora şi anomaliilor cromozomiale, afecţiunilor genetice, bolilor cronice, precum diabetul sau fibroza chistică, sau tumorilor sau bolilor care afectează glanda hipofiză (pituitară) sau hipotalamusul ceea ce afectează maturizarea, tulburărilor tiroidiene, problemelor ovariene sau testiculare, malnutriţiei.

Multe fete care fac efort fizic susţinut au puţin ţesut adipos şi prezintă pubertate întârziată deoarece se pare că o anumită cantitate de ţesut adipos este necesară pentru iniţierea pubertăţii. Fetele care practică atletism de performanţă pot prezenta întârzierea apariţiei primei menstruaţiei cu un an sau mai mult în comparaţie cu fetele care nu practică acest sport.

Diagnosticarea pubertăţii întârziate 

Pe lângă istoricul medical complet şi examinarea clinică, diagnosticarea pubertăţii întârziate poate include şi analize sangvine (pentru anomalii cromozomiale, nivele hormonale, diabet, anemie), radiografie (pentru a determina maturitatea osoasă), scanare computer tomografică, RMN.