Home  /  Nutriţie   /  10 metode de a-ţi proteja stomacul de factori dăunători

10 metode de a-ţi proteja stomacul de factori dăunători

  1. Evita mancarurile grase

Refluxul acid este mai grav dupa o masa copioasa, deoarece grasimile se digera mai greu. Ingreunarea digestiei implica si faptul ca stomacul se goleste mai greu, ceea ce lungeste probelemele digestive.

  1. Evita alcoolul si tigarile, cafeaua şi sucurile

Numeroase obiceiuri cotidiene zilnice, care ne par lipsite de importanta, agraveaza refluxul gastro-esofagian. Cafeina din cafea si cola relaxeaza sfincterul, favorizand refluxul acid. Bulele din sucurile acidulate sunt de fapt gaze ce urca din stomac spre esofag si provoaca neplaceri gastrice.

  1. Evita stresul

Aparatul digestiv este considerat de medici „al doilea creier al corpului”, atat de sensibil este la emotii! Cine nu a avut vreodata greata inaintea unui examen sau inainte de a vorbi in public? Stresul este un factor de declansare a refluxului acid si a durerilor de burta.

  1. Mananca incet

Mancatul pe fuga streseaza stomacul, iar stresul este nefast, dupa cum am vazut mai sus. De asemenea, nu sari peste mese: stomacul gol continua sa secrete sucuri gastrice, iar in absenta alimentelor provoaca arsuri de stomac.

  1. Evita unele mancaruri

Unele alimente nu sunt suportate de persoanele cu stomacul sensibil: ciocolata, laptele, citricele, condimentele, ceapa.

  1. Consuma alimentele sanatoase

Unele alimente reduc simptomele si intensitatea arsurilor de stomac: fulgii de ovaz, fasolea, pastele, ghimbirul, bananele, merele, morcovii, cartofii. Acestea faciliteaza digestia si diminueaza durerile de stomac.

  1. Dormi cu capul usor ridicat

Multe persoane se plang de reflux acid in timpul somnului. Primul sfat este sa te culci dupa 2 ore de la ultima masa si sa dormi cu capul cat mai sus pe perna sau pe canapea pentru a evita arsurile.

  1. Mentine o greutate normala

Oamenii grasuti au adesea probleme cu refluxul gastro-esofagian. Solutia este evidenta: slabitul. Un regim sarac in calorii si grasimi duce rapid la diminuarea simptomelor si calmarea durerilor.

  1. Poarta haine largi

Daca stomacul e comprimat de hainele foarte stramte, nu poate functiona normal, digestia e incetinita si au loc arsuri. De aceea nu sunt recomandati pantalonii cu talie inalta si curelele stranse.

  1. Mergi la medic periodic

Daca arsurile la stomac devin regulate in ciuda regimului alimentar sanatos, mergi la medic. Daca arsurile sunt zilnice sau revin de mai mult de 3 ori pe saptamana, trebuie neaparat sa ceri parerea unui profesionist.