Vrei să fii sănătos la 90 de ani? Învaţă lucruri noi!
Ultimele cercetări în domeniul neurologiei au arătat că menţinerea sănătăţii creierului la vârste înaintate se poate realiza prin stimularea proceselor cerebrale, apelănd la învăţarea de lucruri noi. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în jurnalul Ştiinţa Psihologiei, care a descoperit noi exerciţii pentru creier care pot preveni instalarea bolilor degenerative specifice îmbătrânirii, precum demenţa sau sindromul Alzheimer.
Ce exerciţii poţi face
Pana in prezent, specialistii in neurologie recomandau jocurile de inteligenta sau muzica clasica pentru mentinerea creierului in forma optima la varste inaintate. O cercetare noua vorbeste despre alt tip de exercitii mentale cu acelasi scop, care se refera la dobandirea de noi cunostinte si abilitati care nu sunt familiare unei persoane in etate. Invatarea de lucruri noi, precum arta fotografiei digitale sau un mestesug, angajeaza procese cognitive complexe, de la memoria lucrativa, memoria pe termen lung si logica. Procesul amintit s-a dovedit extrem de util in mentinerea functionalitatii cognitive si a memoriei in randul adultilor de peste 60 de ani.
Exercitiile cu cel mai inalt grad de eficacitate in fitness-ul creierului sunt cele care scot o persoana varstnica din zona sa de confort si solicita un oarecare efort intelectual.
Concluziile cercetatorilor mentioneaza ca varstinicii stimulati sa invete lucruri noi si provocatoare, intr-un mod continuu, si-au imbunatatit considerabil randamentul functiilor cognitive si al memoriei.
Alte metode prin care iti poti pastra functiile cognitive la un nivel inalt
In afara de asumarea cunostintelor noi si punerea in functiune a conexiunilor logice in mod frecvent, sanatatea creierului la varste inaintate mai depinde si de alti factori-cheie cu impact major.
– Miscarea regulata. Mentinerea inimii, plamanilor si vaselor de sange in forma prin miscarea regulata asigura oxigenarea tuturor tesuturilor organismului, inclusiv a celor cerebrale. Un creier sanatos depinde de un corp sanatos. Daca fluxul sanguin nu mai ajunge la nivel cerebral din pricina deteriorarii sistemului vascular, atunci procesele creierului vor suferi si ele un regres.
– Dieta bogata in fructe si legume. Componentele sanatoase din fructe si legume ajuta creierul sa se protejeze de bolile cronice, inclusiv de cele degenerative specifice senectutii. Antioxidantii, precum vitaminele C, E si A, sunt in mod deosebit importanti. Numeroase studii de specialitate au demonstrat ca alimentele bogate in antioxidanti, precum afinele si nucile, ajuta la incetinirea declinului functiilor creierului.
– Mentinerea nivelului glicemiei in limite normale. Nivelul ridicat al glicemiei conduce la deteriorarea peretilor vaselor de sange (deci la privarea creierului de sange), precum si la declansarea diabetului de tip 2, asociat cu declinul flexibilitatii mentale, memoriei si vitezei de procesare a creierului.
– Prevenirea si tratarea depresiei. In afara de consecintele sale pe termen scurt, depresia cronica poate afecta permanent creierul, crescand pericolul declansarii problemelor de cognitie la varste inaintate. Istoricul medical cu numeroase episoade depresive netratate este considerat un factor de risc in instalarea sindromului Alzheimer.