Home  /  Boli   /  Varicele afectează din ce în ce mai mulţi oameni

Varicele afectează din ce în ce mai mulţi oameni

Stilului de viaţă haotic, alimentaţia proastă şi lipsa de mişcare determină apariţia varicelor. Acestea afectează populaţia în proporţie de aproximativ 30%, iar 60% din acest total este reprezentat de femei. Această problemă poate duce la complicaţii severe dacă nu este tratată.

Cauze şi simptome 

Varicele provoacă disconfort la nivelul gambelor, senzaţia de greutate, senzaţia de arsură, de picioare umflate, iar venele dureroase şi inestetice sunt primele semne care anunţă adesea apariţia acestei afecţiuni.

La femei simptomele apar mai mult după perioada maternităţii, abia după 30 de ani, şi se întâmplă rar ca ele să se dezvolte mai timpuriu de atât; la bărbaţi varicele sunt mai frecvente abia după vârsta de 40 de ani. În general acestea apar datorită suprasolicitarii gambelor prin statul îndelungat în picioare, dar şi datorita sedentarismului şi a greutăţii peste limita normală. Şi factorii ereditari au un cuvânt greu de spus, crescând riscul foarte mult, mai ales dacă ambii părinţi prezintă varice.

Varicele apar atunci când, odată cu vârstă, venele îşi pierd din elasticitate iar capacitatea lor de a se contracta şi de a permite sângelui să circule în sens unidirecţional scade din ce în ce mai mult. Astfel  venele se dilată, se umflă şi se inflamează, formând ceea ce numim varice, adică dilataţii patologice ale venelor care aparţin sistemului venos.

La femei, in perioada sarcinii, pe lângă presiunea exercitată de fat asupra regiunii abdominale şi pelvine şi care îngreunează întoarcerea venoasă, femeile au parte de schimbări hormonale majore şi astfel presiunea de la nivelul venelor poate creşte, ceea ce poate declanşa dezvoltarea varicelor.

Cum putem trata varicele 

Deşi multe persoane suferă de varice, multe dintre acestea sunt reticente în ceea ce priveşte posibilitatea unei intervenţii chirurgicale, deoarece acestea, fără alte metode terapeutice asociate, nu oferă siguranţa că varicele vor dispărea complet.

Preferabil este sa previi apariţiei varicelor prin stimularea circulaţiei venoase cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase, bazate pe cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi naturali, care împreună cu exerciţiile fizice practicate în mod regulat protejeaza venele. Alimente precum lactatele, zahărul şi alcoolul trebuie evitate pentru că pot duce la dilatarea vaselor de sânge  şi favorizarea apariţiei varicelor.

Câteva obiceiuri nesănătoase care duc la apariţia varicelor

Sunt obiceiuri zilnice care ne fac rău fără să ne dăm seama de consecinţe. Purtarea hainelor strâmte, spre exemplu, produc inflamarea vaselor de sânge şi aparitia varicelor. Pentru a evita aceste probleme, purtaţi haine mai lărguţe sau din material elastic care să permită dilatarea venelor, asigurând o presiune uşoară.

Pentru femei nu este idicat să poarte tocuri zilnic, deoarece muşchii gambelor nu mai pot distribui sângele spre membrele inferioare. Astfel este bine să poarte şi tocuri mici sau pantofi cu talpă joasă care sa permită contractarea muşchilor.

Ce simptome trebuie să vă alarmeze

Cand apar senzaţiile de arsură sau de durere, ori de greutate a gambei însoţite de durere, este indicat să vă prezentaţi la un medic specialist pentru a vă consulta şi pentru a vă spune diagnosticul corect, iar, în cazul existenţei bolii, să va prescrie tratamentul corect. Specialiştii pot diagnostica boala venoasă cronică prin examinarea persoanei şi intervievarea acesteia cu privire la manifestările deranjante.

Call Now Button