Metoda care permite femeilor fără uter să aibă copii
Lipsa uterului face imposibilă naşterea unui copil, iar această problemă macină orice femeie. Din fericire medicina a evoluat foarte mult şi a reuşit să realizeze lucruri care acum câteva decenii erau considerate imposibile.
Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, o femeie care a avut un uter transplantat a dat naştere. Mama a fost născută fără uter şi l-a primit de la o donatoare. De la acest prim caz medical care a avut loc in anul 2014, s-au născut opt copii printr-un asemenea mod.
Este important de specificat faptul că acest transplant este temporar, lăsat în gazdă un timp suficient pentru ca femeia să nască unul sau doi copii, apoi înlăturat pentru a opri tratamentul cu medicamente menite să prevină respingerea organului.
De asemenea, deşi oferă o şansă nesperată, procesul este complicat şi are riscuri considerabile, atât pentru pacienţi, cât şi pentru donatori. Donatorii trec printr-o intervenţie chirurgicală de aproximativ cinci ore care este mult mai complexă şi înlătură mai mult ţesut decât procedura standard de înlăturare a uterului.
Medicii mai precizează faptul că sarcinile sunt riscante, iar copiii trebuie născuţi prin cezariană pentru a nu pune prea mult stres pe uterul transplantat. Până acum, naşterile au avut loc mai devreme decât perioadă normală de gestaţie de 40 de săptămâni, fiind de doar 32-36 de săptămâni.
Un alt aspect important este dat de faptul că femeile care au avut transplant nu pot concepe pe cale naturală, pentru că ovarele nu sunt conectate cu uterul, aşadar ovulele nu pot ajunge în uter. Au nevoie deci de fertilizare in vitro.