Sindromul picioarelor neliniștite
Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune neurologică, senzitivo-motorie, care afectează calitatea vieţii prin oboseala generată de tulburările de somn. Acesta poate surveni secundar unor afecţiuni medicale sau idiopatic, fără o cauză decelabilă. Sindromul picioarelor neliniştite se poate asocia frecvent cu tulburarea de mişcare periodică a picioarelor în somn.
Cauze
Specialiștii considerǎ cǎ sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de un dezechilibru al dopaminei, unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul creierului. Sindromul picioarelor neliniștite se transmite ȋn familie, iar aproximativ 60% dintre persoanele ce au boala au și un membru ȋn familie care suferǎ de aceeași afecțiune.
Deși oricine poate avea sindromul picioarelor neliniștite, boala este mai frecventǎ la adulții ȋn vȃrstǎ și ȋn cazul femeilor. Aproximativ 40% dintre femei experimenteazǎ temporar simptomele sindromului picioarelor neliniștite ȋn timpul sarcinii.
De asemenea, existǎ anumite boli, precum diabetul zaharat, deficitul de fier, artrita reumatoidǎ, insuficiența renalǎ, care pot declanșa sindromul picioarelor neliniștite.
Simptome
Simptomele acestui sindrom pot varia de la ușoare la severe. Acestea pot apǎrea ȋntr-o perioada ȋn care pacientul este supus stresului sau pot apǎrea frecvent și mai ales noaptea. În cazurile severe simptomele se pot extinde și la nivelul brațelor. Principalele simptome sunt: disconfort la nivelul picioarelor și nevoia puternicǎ de a mișca picioarele; prezența furnicaturilor, a senzației de mȃncǎrime sau a unei senzații de „curent electric”; apariția de crampe la nivelul membrelor inferioare pe timp de noapte, fenomen ce ȋmpiedicǎ un somn odihnitor.
Simptomele pe timpul nopții sunt involuntare sau spasmotice și pot trezi ȋn mod repetat pacientul. De asemenea ele pot sǎ difere ȋn funcție de severitatea afecțiunii, iar, ocazional, acestea dispar pentru anumite perioade de timp.