Home  /  Boli   /  Rinichii şi importanţa lor vitală pentru organism

Rinichii şi importanţa lor vitală pentru organism

Rinichii au un rol vital în menţinerea sănătăţii organismului. Funcţia lor principală este de a curăţa sângele de toxinele acumulate prin degradarea proteinelor din alimentaţie sau din alte procese interne. Aceste toxine dar şi excesul de apă din organism sunt eliminate de rinichi prin urina. Un organism sănătos elimină zilnic între unu şi doi litri de urină.

După cum spuneam şi mai sus, filtrarea sângelui este doar unul dintre rolurile rinichilor, existând şi alte procese care se bazează pe funcţionarea acestora.

Rinichii sunt cei care menţin echilibrul hidric al corpului, eliminând excesul de lichide din organism, astfel încat acesta să nu reţină o cantitatea prea mare de apă şi să se umfle;

Rinichii sunt răspunzători şi de reglarea tensiunii arteriale, deoarece produc o enzimă numită renina, care determină contracţiile fibrelor musculare din pereţii vaselor de sânge, reglând astfel tesiunea arterială.

Rinichii menţin echilibrul chimic al organismului, reglând cantitatea de minerale din corp. O cantitate în exces a acestor substanţe pune însa în pericol siguranţa organismului. De exemplu, excesul de potasiu ne poate afecta ritmul cardiac, creându-ne diverse complicaţii ale activităţii inimii. O cantitate prea mare de sodiu determină retenţia apei în organism, care pe termen lung poate determina chiar insuficienţă cardiacă . Fosforul este responsabil de stimularea producerii hormonului paratiroidian, care favorizează eliberarea de calciu din oase în sânge. De aceea, o cantitate mare de fosfor în organism implică automat o activitate intensă de decalcifiere a oaselor.

Stimulează formarea globulelor roşii din sânge prin producerea de eritropoietina , un hormon care stimulează producerea de hematii, responsabile cu oxigenarea organismului;

Rinichii menţin şi sănătatea oaselor prin transformarea vitaminei dintr-un hormon activ. Astfel, rinichii contribuie la absorbţia calciului în intestin, protejând oasele, astfel organismul nu mai este nevoit să apeleze la cantitatea de calciu din oase pentru a intreţine nervii şi muschii.

Ce se întâmplă atunci cand rinichii nu pot să-şi indeplinească funcţiile?

Functionarea deficitară a rinichilor este denumită în termeni medicali insuficienţă renală. Această stare care pune în pericol organismul se poate trata prin dializă. Deşi nu este deloc uşoară, dializa reprezintă o a doua şansă la viaţă , deoarece tratamentul suplineşte pentru vreme îndelungată activitatea rinichilor printr-o filtrare artificială a sângelui . Centrul de dializă poate fi privat sau public şi trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de calitate, având un mediu curat, o echipă bine pregatită, un program adaptat nevoilor pacienţilor, un echipament performant, o reţea extinsă de sedii care să ofere libertatea de a calători.

Este esenţial să realizăm faptul că noi rămânem principalii responsabili pentru sănătatea noastră, deoarece printr-un stil de viaţă echilibrat ne putem ajuta rinichii să-şi îndeplinească funcţiile vitale. Ţine de noi să facem alegerile potrivite pentru sănătatea noastră.

Call Now Button