Home  /  Boli   /  Pubertatea precoce poate creşte riscul de cancer la femei

Pubertatea precoce poate creşte riscul de cancer la femei

Statisticile medicale din ultimii ani ne arată că aproximativ 10% dintre fetiţe ajung la pubertate în jurul vârstei de 7 ani şi 18% dintre acestea fac trecerea către adolescenţă la vârsta de 8 ani. În medie, vârsta normală de începere a pubertăţii este de 10 şi 11 ani la fete, în timp ce la baieţi vârsta este de 11-12 ani. Pubertatea este recunoscută prin referire la dezvoltarea ţesutului mamar şi apariţia părului pubian.

Un studiu recent a descoperit că pubertatea timpurie ar putea avea implicaţii mai importante pentru sănătatea unei femei şi pentru greutatea ei viitoare, decât s-a crezut până în prezent.

Cercetarea, derulată prin Programul de Cercetare a Cancerului de Sân, concluzionează că fetele care se maturizează la o vârstă fragedă sunt mai susceptibile cancerului de sân şi cancerului ovarian, decât cele care ajung la pubertate.

Oamenii de ştiinţă spun că obezitatea este cel mai relevant predictor al pubertăţii timpurii. Cu toate că legătura dintre supraponderalitate şi instalarea precoce a pubertăţii nu este pe deplin inţeleasă, mulţi specialişti consideră că o greutate prea mare contribuie semnificativ la apariţia transformărilor hormonale mult mai devreme decât ar fi normal. Grăsimea în exces pare să inducă organismul în eroare, făcându-l să creadă că este timpul să iniţieze procesul de dezvoltare către vârsta adultă.

Atat pubertatea, cât şi riscul crescut de cancer, sunt ambele legate de nivelul crescut de estrogen, mai exact de acţiunea xenoestrogenilor sintetici din mediu, factori care afectează funcţionalitatea sistemului endocrin (bisfenol-A, ftalati etc.). Aceşti compuşi regăsiţi în numeroase produse şi alimente consumate în societatea industrializată de astăzi au fost asociaţi cu riscul declanşării mai multor probleme de sănătate, cele mai importante fiind infertilitatea, pubertatea precoce şi anumite tipuri de cancer.

Cercetările despre xenoestrogenii bisfenol-A (sau BPA) arată că această clasă de chimicale se regăseşte în cele mai mari doze în organismul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Din acest motiv, oamenii de stiinţă au ajuns să creadă că aceste chimicale perturbatoare ale sistemului endocrin joacă un rol concret în scăderea vârstei atingerii pubertăţii în cazul fetiţelor.

 

Call Now Button