Poluarea atmosferică face milioane de victime anual
Dezvoltarea economică agresivă din ultimii ani a dus la o poluare atmosferică extrem de ridicată, iar acest lucru este resimţit extrem de sever. Practic, conform statisticilor, peste trei milioane de oameni mor în fiecare an pe glob din cauza bolilor provocate de poluarea atmosferică. Cele mai multe decese se înregistrează în Asia, unde China şi India sunt ţările cele mai afectate. Previziunile sunt şi mai îngrijoratoare, deoarece specialiştii spun că până în 2050 cifrele s-ar putea dubla.
Poluaţii diferă de la o ţară la alta: în China şi India, de exemplu, principalul factor nociv este încălzirea globală, iar în SUA sănătatea oamenilor este pusă în pericol de emisiile din traficul, dar si de cele provenite din industrie, agricultură şi combustie.
Specialiştii de la Institutul german „Max Planck” susţin că noxele provenite din sectoarele menajer şi comercial rămân prima cauză a deceselor premature, reprezentând aproape o treime din ele.
În schimb, arderea materiilor organice pentru obţinerea energiei (biomasa) intervine doar în 5% din decesele premature înregistrate la nivel mondial, atingând rate mai ridicate în America de Sud şi Africa.
Astfel, dacă se menţine trendul actual, 7 persoane din 100.000 ar putea muri prematur în 2050, adică 6,6 milioane de persoane în total.