Home  /  Boli   /  Orhita sau inflamaţia testiculelor

Orhita sau inflamaţia testiculelor

Orhita este o boala care se caracterizeaza prin inflamatia unuia sau a ambelor testicule, fiind usor asociata cu virusul ce provoaca oreionul. Specialistii spun ca o treime din barbatii care au facut oreion sunt predispusi de a face si orhita. Exista insa si alti factori care pot duce la apariția bolii inclusiv infecțiile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. De cele mai multe ori, orhita bacterienǎ rezultatǎ din epididimitǎ, o inflamație a tubului spiralat.  Printre cele mai frecvente simptome ale bolii se numara umflături și durerile la nivelul testiculelor.

Cauzele declansarii orhitei

Orhita poate fi declansata fie de o infecție bacterianǎ fie de o infecție viralǎ. Cel mai adesea, orhita bacterianǎ apare ca urmare a altei afecțiuni, epididimita. Atunci cȃnd inflamația din epididim se extinde la testicul, boala este cunoscutǎ sub numele de epididimo-orhitǎ.  Epididimita este cauzatǎ de o infecție a uretrei sau a vezicii urinare, care se extinde la epididim. Alteori, cauza care duce la apriția orhitei este o infecție cu transmitere sexualǎ. Boala mai poate apǎrea și ca urmare a unor anomalii congenitale ale tractului urinar sau dacǎ pacientul a avut un cateter sau un instrument medical la nivelul zonei genitale. O alta cauza a declansarii orhitei o reprezinta infecția viralǎ, produsǎ de virusul care produce oreionul.

Simptomele orhitei

Simptomele orhitei se declanseaza de obicei brusc, vand durere si tensiune in testicule, inflamatia unuia sau a ambelor testicule, disconfort la mictiune, durere in timpul actului sexual, greata si febra.

Diagnosticarea orhitei

Diagnosticarea orhitei se realizeaza de medic printr-un examen fizic dar și un examen rectal pentru a verifica dacǎ prostata este sensibilǎ sau extinsǎ. Medicul poate recomanda realizarea unei ultrasonografii a testiculului inflamat pentru a diferenția orhita de alte afecțiuni testiculare dureroase. Examenul de secreție uretralǎ consta in introducerea de catre medic a unui tampon îngust ȋn ultima porțiune a tractului urinar pentru a identifica bacteria care a produs boala. De asemena, specialistul mai poate recomanda un sumar de urinǎ sau analize de sȃnge ȋn cazul ȋn care suspecteazǎ o infecție cu transmitere sexualǎ.

Tratarea orhitei

In tratarea orhitei bacteriene  antibioticele sunt cele mai frecvent utilizate pentru a trata orhita bacterianǎ. Medicul poate recomanda  doxiciclinǎ,  azitromicinǎ, cefalosporine sau alte antibiotice. Pacientul trebuie sǎ utilizeze ȋntregul tratament recomandat de medic  chiar dacǎ simptomele dispar.

Daca medicul a stabilit că nu o infecție bacteriană este cauza bolii, acesta poate recomanda  analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, dar și repaus la pat și aplicarea de comprese reci.

Call Now Button