Home  /  Boli   /  Operaţia de ligamente la nivelul genunchiului

Operaţia de ligamente la nivelul genunchiului

Una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului o reprezintă întinderea sau ruptura de ligament încrucişat anterior. Atleţii care practică sporturi de performanţă precum fotbal şi baschet sunt mai predispuşi să sufere de leziuni ale ligamentelor încrucişate anterioare.

În cazul în care aţi suferit o leziune a ligamentului încrucişat anterior, este posibil să aveţi nevoie de interventie chirurgicală pentru reluarea integrală a funcţiei motorii a genunchiului. Decizia în acest sens depinde de câţiva factori, precum gravitatea leziunii şi nivelul activităţii dumneavoastră.

La nivelul genunchiului, există două tipuri de ligamente care pot prezenta leziuni. Ligamentele colaterale se vindecă prin orteze. Însă ligamentele încrucişate anterior  au nevoie în majoritatea cazurilor de reconstrucţie chirurgicală. Indicaţia vine după consult însoţit de RMN.

Practic, reconstrucţia ligamentului încrucişat se face pe cale artroscopică. Artroscopia este o metodă de diagnostic şi de tratament prin care se pătrunde în genunchi printr-o incizie de câţiva milimetri. La această reconstrucţie se folosesc mai multe tipuri de grefe. Se poate lua ţesut de la pacient, dintr-o bancă de ţesuturi sau se pot folosi ligamente artificiale. Este foarte important, însă, să nu amânaţi intervenţia chirurgicală.

Operaţiile de ligamente au ca scop stabilizarea genunchiului, întârzierea sau anularea evoluţiei spre artroză şi de reintegrarea pacientului în viaţa socială.

Un alt aspect foarte important este faptul că după intervenţia chirurgicală, pacientul simte un disconfort minim, deoarece există nişte programe speciale de recuperare care includ kinetoterapia pasiva şi pe cea activă pentru recâştigarea mobilităţii musculare.

După aproximativ o săptămână, pacientul se poate reîntoarce la activităţile curente, iar după şase luni la practicarea oricărui sport.

 

Call Now Button