Home  /  Boli   /  O nouă tehnologie revoluţionară ar putea vindeca bolile hepatice

O nouă tehnologie revoluţionară ar putea vindeca bolile hepatice

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Edinburgh au transformat celulele stem în ţesut hepatic, iar acest aspect a arătat un succes promiţător în menţinerea funcţiei ficatului atunci când au fost implantate la şoarecii bolnavi.

Crearea acestui tip de ţesut va reduce, de asemenea, nevoia pentru experimente pe animale, folosind direct celulele hepatice umane.

Pe durata cercetării, experţii au luat celule stem ebrionare umane şi ceule stem pluripotente induse (celule adulte cărora li s-a indus să se întoarcă la faza de celule stem) şi le-au stimulat pentru a dezvolta caracteristicile celulelor ficatului, numite hepatocite. Timp de un an cât a durat creşterea lor, celulele au devenit mici sfere într-o farfurie de laborator.

Apoi, savanţii au colaborat cu chimişti şi ingineri pentru a identifica polimerii potriviţi şi acceptaţi pentru utilizarea la oameni cu scopul de a crea schela 3D. Cel mai bun material a fost ales un poliester biodegradabil, anume policaprolacton, care a fost apoi tors în fibrele microscopice. S-a format apoi schela de un centimetru pătrat şi de câţiva milimetri grosime.

Vasele de sânge au crescut pe cadru şi şoarecii care au primit ţesutul au avut în sânge proteine hepatice umane, ceea ce înseamnă că ţesutul a fost integrat cu succes în organism. De asemenea, schela din poliester nu a fost respinsă de sistemul imunitar al şoarecilor.

Această descoperire oferă speranţe mari specialiştilor în ceea ce priveşte tratarea eficientă a bolilor hepatice în viitorul apropiat.