Home  /  Boli   /  O nouă descoperire care dă speranţă pacienţilor cu scleroză multiplă

O nouă descoperire care dă speranţă pacienţilor cu scleroză multiplă

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos central.  Sistemul imunitar atacă în mod incorect ţesutul nervos sănătos al sistemului nervos central, astfel este afectată capacitatea sistemului nervos de a trimite mesaje către restul corpului.

Printre cele mai frecvente simptome se numeră amorţeala, durerea, vorbirea neclară, furnicăturile sau vederea dublă. Alţi pacienţi pot prezenta slabiciuni musculare, coroborate cu un echilibru precar, precum şi probleme de memorie şi concentrare.

În ceea ce priveşte scleroza multiplă severă, aceasta prezintă simtome permanente, cum ar fi paralizia parţială sau completă, asociate cu dificultăţi de vedere, memorie şi vorbire.

Din păcate aproximativ  1,3 milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu această boală cruntă. Scleroza multiplă recurent-remisivă este cea mai întalnită formă de scleroză multiplă, fiind intâlnită la aproximativ 85% din cazurile diagnosticate. Acestă formă a bolii este caracterizată de exacerbări acute de recuperare parţială sau integrală între atacuri. Vârstele la care această boală işi face simţită prezenţa se încadrează în general între 20 şi 40 de ani.

Cercetătorii din acest domeniu au înregistrat progrese majore cu o nouă moleculă destinată tratării sclerozei multiple recurent -remisivă.

Aceştia au realizat un nou medicament, care a dus la reducerea semnificativă a activităţii bolii, susţinută de faptul că s-au redus leziunile cerebrale şi rata de recădere. Aceste recăderi şi leziuni nervoase le pot afecata pacienţilor calitatea vieţii.
Comparativ cu palcebo, folosirea noii molecule a redus numărul total de leziuni cerebrale detectate  cu peste 89%, acestea fiind observate prin tehnici imagistice de rezonantă magnetică.

Aceste rezultate de eficacitate a produsului sunt printre cele mai remarcabile demonstrate într-un studiu clinic de fază II pentru scleroza multiplă recurent-remisivă, şi arată că acest nou medicament poate avea potenţial în a oferi beneficii pacienţilor cu această boală.

Această nouă moleculă revoluţionară dezvoltată de cercetători pentru tratamentul sclerozei multiple este un anticorp monoclonal umanizat,  fiind deocamdată în fază experimentală. Acesta  a fost conceput pentru a ţinti în mod selectiv anumite celule din sistemul nervos central, despre care se crede că joacă un rol extrem de important în scleroza multiplă, interacţionând apoi cu sistemul imunitar al pacientului pentru a inlătura aceste celule.

 

Call Now Button