Litiaza renală – o afecţiune ce poate fi tratată doar prin alimentaţie
Litiaza renală (calculii renali sau nefrolitiaza) reprezintă bucăţi de minerale care sunt localizate la nivelul rinichiului. Acestea pot rămâne la nivel renal sau pot fi eliminate din organism pe calea tractului urinar. Cele mai frecvente tipuri de litiază renalǎ sunt litiazǎ renala calcicǎ și litiaza renalǎ oxalicǎ. În funcţie de aceste doua tipuri variază şi alimentația pacientului .
De multe ori doar modificarea stilului de alimentație este suficientǎ pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, ȋnsǎ alteori atunci cȃnd boala s-a instalat, dieta poate fi un adjuvat ȋn tratamentul bolii, ȋmpreunǎ cu cel medicamentos recomandat de cǎtre medic.
În urma unui control al medicului specialist vi se poate recomanda sǎ reduceți cantitatea de sare din dietǎ dar și alimentele care conțin calciu, oxalați, proteine, potasiu. De asemenea, pentru a reduce riscul de formare a unor noi calculi este foarte important să beți cel puțin doi litri de lichid pe zi. Pe perioada verii, este necesar să beți mai multe lichide pentru a compensa pierderea prin transpirație. Consumarea unei cantitǎți optime de lichid vǎ va ajuta la menținerea urinei mai puțin concentrată, ceea ce reduce riscul de apariție a unor noi calculi.
Alimentaţia pentru litiaza renalǎ calcicǎ
Dacă suferiţi de litiază renală calcică este recomandă o dietǎ saracǎ ȋn sodiu (sare) iar pacientul trebuie sǎ fie atent la produsele alimentare conservate sau prelucrate comercial care conțin și ele destulă sare. De asemenea este indicat ca pacientul sǎ evite consumul excesiv de alimente care conțin calciu. Cu toate acestea, o dietă săracă în calciu poate duce, pe termen lung, la pierderea de masǎ osoasǎ sau la dezvoltarea osteoporozei. În acest caz trebuie să respectaţi cu stricteţe indicaţiile medicului specialist în ceea ce priveşte cantităţile de calciu pe care să le asimilaţi. Se recomnadǎ să se evite laptele și derivatele din lapte, fasolea uscatǎ, nucile, cerealele și ciocolata.
Alimentaţia pentru litiaza renalǎ oxalicǎ
În cazul în care suferiţi de litiază renală oxalică este recomandat sǎ evitați produsele alimentare bogate ȋn oxalați: arahide, nuci, migdale, caju, alune, soia, lapte de soia, germeni de grâu și tǎrȃțe de grâu, spanac, ceai negru, rubarba, sfeclǎ, fasole uscatǎ, ciocolatǎ sau cartofi dulci. Ȋn funcție de analizele de laborator medicul vǎ va recomanda ce produse trebuie evitate, mai ales cǎ multe din alimentele bogate ȋn oxalati sunt sănătoase așa că acesta nu ar trebui sǎ se excludǎ din dietǎ decȃt dacǎ este necesar. De asemenea medicul vă poate recomanda și reducerea cantității de proteine animale. Sursele de proteine animale includ carnea de vită, de pui, carne de porc, pește și ouă. Ȋn ceea ce privește suplimentele alimetare acestea nu s-au dovedit a fi dăunătoare pentru persoanele cu pietre la rinichi. Cu toate acestea, pacientul trebuie sǎ discuțe cu medicul specialist cu privire la utilizarea de suplimente de vitamina C, vitamina D, a uleiurilor din ficat de pește sau suplimente minerale care conțin calciu.