Home  /  Boli   /  Inteligenţa artificială poate detecta cancerul mai rapid decât medicii

Inteligenţa artificială poate detecta cancerul mai rapid decât medicii

Detectarea cancerului în fazele incipiente este extrem de importantă pentru tratarea cât mai eficientă a acestuia. Dacă până în prezent medicii erau singurii capabili să faca acest lucru, se pare că inteligenţa artificială câştigă teren.

Un studiu recent a scos la iveală faptul că un computer a fost mult mai bun decât specialiştii în diagnosticarea cancerului de piele, maşinăria reuşind să fie mai rapidă şi mai eficientă. Conform AFP, inteligenţa artificială a fost testată împotriva a 58 de dermatologi din 17 ţări.

Atât computerelor cât şi dermatologilor, le-au fost prezentate imagini cu melanomi maligni sau aluniţe benigne.  Aproape jumătate dintre dermatologi aveau peste cinci ani experienţă, 19% aveau o experienţă de 2-5 ani, iar 29% erau începători. Majoritatea dermatologilor au fost întrecuţi de inteligenţa artificială. În medie, aceştia au detectat cu acurateţe 86,6% din imaginile ce prezentau melanom, în timp ce computerul a detectat în proporţie de 95% acest tip de cancer.

Cu toate acestea, performanţele dermatologilor s-au îmbunătăţit atunci când le-au fost oferite mai multe informaţii despre pacienţi. În lume există aproximativ 232.000 de cazuri de melanom şi 55.500 de decese anual.

Call Now Button