Home  /  Boli   /  Femeile au nevoie de mai mult fier decât bărbaţii

Femeile au nevoie de mai mult fier decât bărbaţii

Fierul este un nutrient extraordinar de important pentru organism, acesta fiind necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum şi a mioglobinei. Acesta mai are şi rolul de a vindeca şi preveni anemiile, asigură nutriţia mucoaselor, secreţia gastrică, respiraţia celulară, ajută la procesul de creştere, măreşte rezistenţa la îmbolnăviri, mai ales la infecţii, transportă diferite substanţe chimice implicate în metabolismul energetic, are acţiune antioxidantă, ajută la creşterea armonioasă şi asigură funcţia reproductivă.

Femeile sunt mai predispuse la un deficit de fier, ceea ce face cu atât mai importantă introducerea suplimentelor de fier în alimentație, dar trebuie să te asiguri și de faptul că acesta este bine absorbit.

Iată motivele pentru care femeile sunt mai susceptibile de a avea un deficit de fier în organism:

Perioada pubertăţii

Este cunoscut faptul că în timpul pubertății au loc schimbări semnificative în organismul unei femei, de la creșterea părului corporal, al sânilor și până la momentul venirii menstruației, asta înseamnă că adolescentele au mai puțin fier în organism și este foarte important pentru ele să suplimenteze resursele prin o alimentație adecvată.

Menstruația

Datorita ciclului mentrual, femeile pierd între 30-80 ml de sânge pe lună, iar asta înseamnă scăderea nivelului de fier. Astfel, este important să mănânci alimente bogate în fier în perioada respectivă. Tot datorita acestui fapt, femeile poftesc mai mult când sunt la menstruație, iar poftele sunt pentru alimente bogate în fier precum carne roșie, suc de prune, nuci și semințe.

Sarcina

Corpul femeilor, în timpul sarcinii, își mărește volumul cu aproape 50%, astfel este nevoie de mai mult oxigen care să irige sângele. În plus, copilul din burtică are nevoie de extra fier pentru a se dezvolta sănătos.

Perioada de după naștere

Este cunoscut faptul ca mamele care alăptează au riscuri mai mari să fie private de anumiți nutrienți, pentru că ele își hrănesc și copilul. Pe deasupra, este ceva normal să pierzi sânge în timpul sarcinii și atunci este foarte important să susții refacerea nivelului de sânge din organism.

Call Now Button