Home  /  Boli   /  Dopul de cerumen sau dopul de ceară din ureche

Dopul de cerumen sau dopul de ceară din ureche

Cerumenul are rolul de a proteja urechea externă, fiind o substanţă secretată la nivelul conductului auditiv extern. Această substanţă are un efect antibacterian şi reţin diverşi corpii străini care pot pătrunde în ureche. Cerumenul de obicei diferă în funcţie de vârstă, sex şi rasă, fiind mai uscat la persoanele asiatice şi mai bogat în lipide la persoanele albe şi afroamericane.

Acumularea de cerumen duce la obstrucţia conductului auditiv. Acumularea este favorizată şi de tasarea frecventă cu beţisoare igienice, de purtarea protezelor auditive, de purtarea căştilor audio intraauriculare, de hipersecreţia de cerumen  şi de tipul de canal auditiv. Este important de reţinut că dopul de cerumen nu este contagios.

Simptome

Cât timp nu opurează complet canalul auditiv extern, dopul de cerumen este asimptomatic, iar auzul se menţine în limite normale fară ca pacientul să simtă disconfort. În cazul în care cerumenul blochează în totaliatate canalul auditiv, atunci apare scaderea auzului, perceperea accentuată a propriei voci, zgomote diferite în ureche (vâjâit, ţiuit, pocnituri), iar în anumite cazuri vertij şi durere articulară.

Complicaţii şi tratament

Scăderea auzului determinată de obstrucţia canalului auditiv extern poate fi continuă sau intermitentă. Prezenţa unui corp străin în ureche, ca dopul de cerumen, favorizează apariţia infecţiilor bacteriene şi micotice, cu simptomele specifice: durere, scurgeri de lichid din ureche, prurit, caz în care pacienţii ajung la medicul ORL-ist care pune diagnosticul şi tratează atât simptomele cât şi cauza lor. În multe alte cazuri, în încercarea de a indepărta corpul străin banuit a fi în ureche, pacientul, prin manevrele de curăţare efectuate acasă, produce leziuni traumatice ale tegumentului urechii externe şi chiar ale timpanului. În aceste cazuri, intervenţia medicului ORL-ist trebuie să fie cât mai rapidă. Pentru a evita situaţiile neplăcute este bine să vă adresaţi medicului specialist. Acesta poate pune diagnosticul prin examinarea directă a urechii externe, însa pentru tratarea afecţiunii şi a factorilor favorizanţi pacientul trebuie să se adreseze specialistului otorinolaringolog.

În cazurile mai puţin problematice, există diverse soluţii care dizolvă cerumenul cum ar fi: apa oxigenată, soluţia de bicarbonat de sodiu, glicerina, uleiul, ce se pot folosi în special pentru uşurarea extragerii dopului de ceară. Acestea sunt eficiente mai ales dacă dopul nu ocupă complet lumenul conductului. Însă cel mai sigur şi eficient tratament se face în cabinetul medical.

Call Now Button