Home  /  Boli   /  Descoperire importantă în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratarea leucemiei la copii

Descoperire importantă în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratarea leucemiei la copii

După mulţi ani de cercetarere, specialiştii britanici de la Institute of Cancer Research au descoperit pentru prima dată cauza posibilă a majorităţii cazurilor de apariţie a leucemiei acute limfoblastice la copii.

Studiul recent este cel mai cuprinzator în ceea ce priveşte dovezile adunate cu privire la leucemia acută limfoblastică – cel mai comun tip de cancer care apare la copii. Leucemia limfoblastică acută este mai răspândită în societăţile mai avansate şi creşte în incidenţă cu 1% pe an.

Cercetătorii susţin faptul că boala este cauzată de un proces în două etape de mutaţie genetică şi de expunerea la infecţii. Descoperirea sugerează că leucemia poate fi prevenită cu tratamente care stimulează sistemul imunitar încă de la începutul vieţii.

Primul pas implică o mutaţie genetică ce are loc înainte de naştere, creând predispoziţia copiilor la apariţia bolii. Totuşi, doar 1% dintre copiii născuţi cu această mutaţie dezvoltă boala.

A doua etapă este crucială, deoarece leucemia este declanşată mai târziu, în copilărie, prin expunerea la una sau mai multe infecţii comune, dar în principal la copii care au o copilărie „curată” în primul an al vieţii, fără interacţiuni cu alţi nou-născuţi sau cu copii mai în vârstă.

Practic, studiile asupra populaţiilor au arătat că expunerea timpurie la infecţii (microbi) în primii ani ai vieţii, precum alăptarea sau grădiniţele, pot proteja împotriva leucemiei prin întărirea sistemului imunitar. Acest lucru sugerează că maladia poate fi prevenită.