Home  /  Boli   /  Cyberchirurgia – tehnica viitorului

Cyberchirurgia – tehnica viitorului

Dezvoltarea aparaturii medicale până la un nivel aproape science-fiction a dus la crearea unor tehnici revoluţionare prin care operaţiile pot avea rată de succes mai mare, sunt mai puţin intruzive şi, bineînţeles, timpul de recuperare al pacientului este mult mai mic.

Acest tip de chirugie care reprezintă o convergenţă între tehnici şi specialităţi medicale (chirurgie, gastroenterologie, radiologie) şi un amestec de instrumentaţie, material pentru imagistică şi nu în ultimul rând, robotică. Printre doctorii care au contribuit la dezvoltarea cyberchirugiei se numără Jacques Marescaux, chirurg şi fondator al IRCAD (Institut de Recherche contre les Cancers de l’Appareil Digestif), autor al unor premiere mondiale în domeniu. Dintre acestea enumărăm un ficat operat cu ajutorul realităţii virtuale şi un cancer colorectal operat fără cicatrice.

Pentru operarea gâtului unei paciente de 66 de ani suferind de o boală a glandei paratiroide (un adenom), explorarea chirugicală virtuală – o reconstrucţie pe baza imaginilor furnizate de scaner (sau prin imagistică prin rezonanţă magnetică) în trei dimensiuni a glandei cu ajutorul unui program informatic creat de IRCAD – a permis detectarea unei anomalii a unei artere, care era asociată cu o anomalie a traseului nervului vocal, ce nu a fost detectată de consultaţia standard preoperatorie.

„Folosirea realităţii virtuale a permis ghidarea actului chirurgical de o manieră personalizată şi salvarea acelui nerv ascuns”, a explicat chirurgul francez.

Un alt doctor de la acelaşi institut, Patrick Pessaux, a deschis calea catre impunerea cyberchirurgiei ficatului, ghidată de realitatea augmentată. Această operaţie impresionantă a unei tumori hepatice a recurs la robotică şi la imagini din domeniul realităţii virtuale care au fost fuzionate în timp real, în timpul operaţiei, cu imaginile furnizate de camera video introdusă în corpul pacientului.

Schimburile constante de informaţii dintre chirurg şi inginerul în informatică care asistă la operaţie permit o „navigare” cât se poate de vizibilă în interiorul structurilor anatomice, făcând ca ficatul să devină „transparent”, prin vizualizarea tuturor vaselor sangvine ale sale – care în mod normal nu pot fi văzute, pentru un plus de siguranţă.

Pacienta în vârstă de 36 de ani care a fost operată în acest fel a putut să fie externată dupa o singură săptămână.

Acest tip de program informatic, asociat cu imagistica prin rezonanţă magnetică, ar putea fi folosit şi pentru operaţii pe prostată sau pentru a se evita atingerea nervilor, care, daca sunt lezaţi, pot să cauzeze diverse tipuri de handicap.

Peste zece ani, acest tip de intervenţii chirurgicale prin căi naturale va deveni o normă în vigoare, considera profesorul Marescaux. Ele au meritul de a scurta durata de spitalizare şi de a reduce traumatismul chirurgical.

Call Now Button