Home  /  Boli   /  Care este adevărata vârstă a organismului tău?

Care este adevărata vârstă a organismului tău?

Exerciţiile fizice au o importantă esenţială pentru protejarea organismului împotriva bolilor şi a îmbătrânirii premature. Acestea reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale şi a altor probleme de sănătate grave. Cu toate acestea, rata adulţilor care nu fac sport deloc este de 45%.

Vestea bună este că iţi poţi testa adevarata vârstă şi stare de sănatate a organismului, în funcţie de exerciţii specifice vârstei tale biologice.

Între 20 şi 30 de ani – testul de viteză şi rezistenţă  

Acest test presupune să alergi între doua puncte stabilite încercând să măreşti viteza din ce în ce mai mult. Cu cât vei reuşi să alergi mai repede şi vei rezista mai mult, cu atât sănătatea ta este mai bună. Există şi aplicaţii pe telefonul mobil care te pot ajuta să monitorizezi acest exerciţiu sau poţi folosi un cronometru clasic.

 Între 30 şi 40 de ani – testul de rezistenţă 

Reprezintă vârsta la care femeile în general devin mame, prin urmare este nevoie de o atenţie sporită, nu doar la nivel fizic, ci şi din pricina schimbărilor hormonale. Specialiştii spun ca o femeie ar trebui să poată alerga 1,6 km în 9 minute, iar un bărbat în 8 minute. Jumătate din persoanele aflate în acest interval de vârstă reusesc acest lucru. Cercetătorii au descoperit că dacă depaşeşti acest interval de timp cu 1 până la 3 minute, riscul de a dezvolta o afecţiune cardiacă va creşte cu 30%.

Între 40 şi 50 de ani – testul de stres

Faceţi un exerciţiu simplu de urcat şi coborât scările. Ai nevoie de o singură treaptă, pe care să o urci  cu un picior, iar apoi să o cobori şi să o urci din nou cu celălalt picior timp de trei minute. După cele trei minute masoară-ţi pulsul. Al femeilor ar trebui să fie mai mic de 95-100 de bătăi pe minut, iar al bărbaţilor mai mic de 90-95 bătăi pe minut.

Între 50 şi 60 de ani – testul cardio

Este un test la care aveţi nevoie şi de o oglidă, deoarece trebuie să staţi în faţa ei, fară pantofi în picioare, lasându-vă jos, cu picioarele încrucişate, fară să vă folosiţi de mâini sau să puneţi un genunchi jos. Reveniţi în poziţia iniţială, din nou fară ajutor. Plecând de la 10, scădeţi câte un punct pentru fiecare dată când vă folosiţi de genunchi sau mâini pentru ajutor şi jumătate de punct pentru atunci când te dezechilibrezi. Ideal ar fi să aveţi un scor general de minim 8. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei ce au avut scoruri sub 8, aveau un risc dublu de deces în următorii şase ani, spre deosebire de cei cu un scor perfect.