Home  /  Boli   /  Bebeluşii şi copiii mici trebuie alăptaţi!

Bebeluşii şi copiii mici trebuie alăptaţi!

Alaptarea nu este obligatorie, dar este esentiala in dezvoltarea bebelusului. Unele mamici alapteaza pentru ca este firesc sa fie asa, altele refuza sa-si alapteze pruncul dupa ce nasc. Disconfortul si complicatiile care pot aparea in acest proces determina multe mamici sa refuze cel mai sanatos tip de hrana pe care il pot oferi bebelusului. Medicii avertizeaza: daca ai lapte, este esential sa alaptezi copilul!

Exista motive variate pentru care laptele matern este esential in cresterea si dezvoltarea copilului. Printre cele mai vehiculate suntvitaminele, mineralele si nutrientii unici, pe care numai laptele maternle contine si care ajuta la cresterea armonioasa a unui copil sanatos.

Dincolo de efectele benefice datorate vitaminelor si mineralelor, exista descoperiri importante realizate pe analiza laptelui matern care au legatura cu dezvoltarea micutului.

Este un calmant natural – Aminoacidul triptofan regasit in laptele de mama influenteaza ritmul circadian al bebelusului si sigura un somn mai linistit;

Protejeaza impotriva enterocolitelor si gastroenteritelor;

Reduce riscul constipatiei cronice, colicilor si altor afectiuni digestive;

Reduce riscul de a face diabet in copilarie;

Protejeaza impotriva alergiilor, astmului, eczemelor si a altor boli asociate alergiilor;

Creste nivelul de inteligenta – copiii alaptati la san sunt mult mai inteligenti decat cei care sunt hraniti cu lapte praf. Daca pana acum au fost doar presupozitii, se pare ca acest efect a fost si demonstrat, descoperindu-se o crestere a IQ-ului copilului cu 7 puncte in cazul celor alaptati la san. Se pare ca de „vina” pentru acest lucru este o gena numita FADS2.

Reduce riscul aparitiei sindromul mortii subite la sugar ; statisticile arata ca din 87% dintre decesele cauzate de acest sindrom doar 3% au aparut la copii alaptati la san;

Protejeaza impotriva unor boli grave precum meningita, botulism, boala Crohn si enterocolita ulcerativa;

Protejeaza impotriva caderii premature a dintilor si a afectiunilor dentare;

Alaptarea favorizeaza dezvoltarea structurii faciale a copilului, ajutand la dezvoltarea limbajului si la dezvoltarea unor dinti puternici si drepti. De asemenea, alaptarea ajuta copilul sa vada mai bine.

Reduce riscul aparitiei infectiilor la urechi, la rinichi si cel de septicemie;

Protejeaza impotriva bolilor de inima la maturitate;

Previne obezitatea la maturitate – s-a descoperit o proteina aflata in laptele matern care ar avea rolul de a proteja copilul de aceasta boala cumplita;

Alaptatul mai mult de 6 luni scade riscul aparitiei bolilor mentale la bebelusi

Cat timp trebuie sa alaptezi copilul?

Medicii recomanda sa alaptezi bebelusul cat poti de mult, insa este esential ca macar in primele 6 luni sa ii oferi copilului portia de sanatate unica pe care o poate lua din laptele matern. Atata timp cat ai lapte, bebelusul inca cere sa fie alaptat la san si nu exista motive medicale care sa interzica acest lucru, nu ezita sa alaptezi!

Sursa: http://www.copilul.ro/

Call Now Button