Home  /  Boli   /  Artrita septică – cauze şi simptome

Artrita septică – cauze şi simptome

Artrita septică presupune inflamarea intensă a unei articulaţii, declanşată de un agent patogen (microb) ajuns în articulaţie, cu potenţial rapid distructiv dacă este lăsată netratată. Incidenţa artritelor septice variază între cinci-zece cazuri la 100 000 de persoane.

Deşi nu este o condiţie des întâlnită, artrita septică are un potenţial distructiv ridicat, fapt care o transformă într-o afecţiune care implică tratament prompt. În situaţia în care diagnosticul este pus tardiv, artrita septică poate duce la pierderea functionalităţii articulaţiei afectate în cazul a până la 50% dintre pacienţi.

Artrita septică afectează, de regulă, o singură articulaţie (monoartrita) – cel mai frecvent, articulaţia şoldului ori a genunchiului, însă se poate instala şi la nivelul mai multor articulaţii (poliartrita): gleznă, umăr, cot, pumn, încheietura mâinii şi degetelor, articulaţiile scheletului axial, etc.

Cauze

Artrita septică este deseori cauzată de o bacterie care ajunge în fluxul sangvin de la un focar infecţios localizat în altă parte a corpului (în aparatul respirator, urinar, sau printr-o plagă deschisă). Afecţiunea este împărţită în doua tipuri distincte: artrita septică gonococică şi non-gonococică, majoritatea cazurilor încadrându-se în cea de-a doua categorie.

Agentii patogeni cel mai frecvent incriminiaţi sunt: stafilococii (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis), streptococii (beta hemolitici de grup A sau non-A), Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Clostridium perfringens, Bacteroides fragilis.

Aceşti germeni sunt responsabili de instalarea formei acute a artritei septice. În situaţii excepţionale, afecţiunea se cronicizează, fiind declanşată iniţial de germeni precum Candida albicans şi Mycobacterium tuberculosis.

Categoriile supuse riscului de a dezvolta artrită septică includ pacienţii cu traumatisme recente ale uneia sau mai multor articulaţii, pacienţii cu intervenţii de protezare, cu infecţii în sânge, persoanele imunosupresate (bolnavii cronici şi cei care urmează tratamente imunosupresoare, administrare de cortizon, chimioterapie etc.), vârstnicii, copiii de vârstă fragedă.

Simptome

Simptomele artritei septice acute se instalează rapid şi includ: durere foarte intensă, edemul articulaţiei/articulaţiilor afectate, înroşirea articulaţiei/articulaţiilor afectate, încălzirea articulaţiei/articulaţiilor afectate, febră, frisoane, oboseală accentuată, slăbiciune generalizată, incapacitatea de a mişca membrul afectat.

Diagnosticul de artrită septică se bazează pe suspiciunea clinică, susţinut de examenul paraclinic şi este confirmat prin rezultatele analizelor din lichidul articular.

Call Now Button