Home  /  Boli   /  Află care sunt infecţiile ce se pot transmiste de la mamă la făt

Află care sunt infecţiile ce se pot transmiste de la mamă la făt

În uter, bebeluşul creşte într-un mediu steril, dar imediat ce se rup membranele amniotice ale mamei ‘’cand i se rupe apa’’ microbii intră în acest mediu si bebelusul este expus pentru prima data la bacterii şi la viruşi. Bacteriile şi viruşii trec de la mamă la copil în timpul naşterii şi în primele săptămâni de viaţă. Multe dintre ele sunt inofensive, dar altele pot provoca boli grave şi chiar moartea. Astfel este imperios necesar ca gravida să se prezinte periodic la controalele medicale şi să facă toate investigaţiile necesare.

Iată care sunt cele mai periculoase virusuri ce pot fi transmise către nou-născut:

Virusurile hepatice

Mama poate transmite fătului virusurile hepatitice B, C, D, E. Mamele purtătoare ar trebui investigate în timpul sarcinii şi imediat după naştere, copilului i se va administra vaccinul antihepatitc B şi o doză de imunglobulină anti B. În caz contrar, bebeluşul poate deveni purtător de antigen HBS, iar în final va dezvolta cancerul hepatic.

Toxoplasma Gondi

Toxoplasma Gondi este un parazit care se transmite la gravidă de la pisică, iar gravida poate face infecţia in orice perioadă a sarcinii. Acest parazit poate da infecţii severe la nou-născut sau malformaţii congenitale, de exemplu: hidrocefalia sau calcificări la nivel intracerebral sau corioretinită care în final va duce la orbire.

Citomegalovirusul

Aceasta produce la copil întârziere în creşterea intrauterină, cu infecţie severă. Copiii care se nasc cu astfel de probleme fie nu supravieţuiesc, fie rămân cu tulburări neurologice. Tocmai de aceea, gravida trebuie urmărită şi trebuie făcute analize pentru depistarea şi izolarea virusului din urină.

Rubeola

Dacă infecţia este în primul trimestru de sarcină, poate apărea avort spontan sau fatul poate dobândi  malformaţii congentitale grave. Femeile care nu au avut rubeola şi doresc să rămână însărcinate trebuie să fie vaccinate antirubeolic, deoarece  rubeola poate produce malformaţii cardiace, surditate şi cataractă la nou-născut.

Virusul HIV

Copilul care a fost infectat transplacentar cu virusul HIV este asimptomatic la naştere, simptomatologia putând debuta pe la opt-nouă luni de viaţă.

Streptococul de grup B

Considerat mult timp un germen inofensiv, spre deosebire de mult mai mediatizatul streptococ grup A (determină angina streptococică, ce poate fi urmată, în unele cazuri, de afecţiuni poststreptococice de natură autoimună, cum ar fi reumatismul articular acut sau glomerulonefrita acută), cel de grup B a devenit din ce în ce mai studiat în ultimele decenii, din cauza asocierii sale cu patologia nou-născutului. Streptococul grup B poate determina naşterea unui copil mort, naştere prematură sau infecţii grave ale nou-născutului: septicemie, pneumonie sau meningită. Streptococul de grup B colonizează vaginul la aproximativ jumătate dintre gravide. Nu produce boala la toţi copiii, însă aproximativ 2% se pot îmbolnăvi.

Prevenirea transmiterii acestui streptococ se face foarte simplu, prin administrarea de ampicilină la mama purtătoare.

Sifilisul

Toate gravidele trebuie să-şi facă analiza RBW. Sifilisul congenital este o infecţie gravă, este ca şi o septicemie în care copilul prezintă hepatita sifilitică, meningoencefalita sifilitică şi ulterior grave tulburări neurologice.

 

Call Now Button