Home  /  Boli   /  Află care sunt cele două etape ale somnului
a

Află care sunt cele două etape ale somnului

Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcțiilor secretorii). În timp ce mulți dintre noi cred că somnul este o întindere temporală în care nu se întâmplă nimic, somnul este, de fapt, cel puțin din punct de vedere neurologic, o perioadă de timp foarte aglomerată. Deși importanța somnului nu poate fi discutată, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră.

În continuare vă vom prezenta cele două etape ale somnului:

Somnul non – REM

Aceasta este o fază a somnului în care persoana care doarme nu visează. În timpul somnului non-REM, undele cerebrale, apar la nivelul creierului, în urma unei electroencefalograme. Alte caracteristici ale acestui stadiu sunt: frecvenţa respiratorie şi cardiacă lentă şi regulată, tensiune arterială scăzutaă, iar persoana care doarme este liniştită şi calmă.

Aproximativ 80% din totalul somnului este reprezentat de etapa non-REM. Dacă o persoana doarme 7-8 ore pe parcursul unei nopţi, doar o ora şi jumătate din totalul somnului nu este somn fără vise, de tipul non – REM.

Somnul REM

Aceasta este o etapa a somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise. Visele apar doar în această fază. Fiecare persoană are pe parcursul unei nopţi în care doarme, între 3 şi 5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore şi variază ca durată. Un episod de somn REM poate dura între cinci minute şi o oră. Din durata totală a unui somn, aproximativ 20% reprezintă stadiul REM de somn.

Somnul REM este caracterizat de prezenţa unor unde rapide şi de joasă tensiune ale creierului care pot fi detectate în urma unei encefalograme, dar şi de schimbări fiziologice de genul: relaxarea muşchilor, bătăi neregulate ale inimii, ritm de respiraţie accelerat, etc.

 

Call Now Button