Home  /  Boli   /  A fost realizat un pas mare înainte în tratarea cancerului la sân

A fost realizat un pas mare înainte în tratarea cancerului la sân

Cu toate că medicina a evoluat foarte mult în ultimii ani, cancerul la sân continuă să facă foarte multe victime, mai ales tipurile cele mai agresive. Cu toate acestea există o nouă speranţă pentru femeile care suferă de această cumplită boală, deoarece, pentru prima dată, imunoterapia a arătat că vieţile pot fi prelungite la persoanele care suferă de cancerul de sân triplu-negativ.

Cercetătorii de la Queen Mary University din Londra şi St. Bartholomew’s Hospital au condus un nou studiu care a evidenţiat că prin folosirea unei combinaţii de imunoterapie şi chemoterapie, propriul sistem imunitar al organismului poate fi folosit pentru a ataca celulele canceroase, prelungind supravieţuirea pacientelor cu până la 10 luni.

De asemenea, studiul, care a fost publicat pe 21 octombrie în New England Journal of Medicine şi prezentat la congresul European Society for Medical Oncology 2018, a arătat că noul tratament reduce riscul decesului sau progresarea cancerului cu până la 40%.

În cele mai multe cazuri, cancerul de sân triplu-negativ afectează femeile tinere, multe fiind diagnosticate la vârsta de 40-50 de ani. Tratamentul standard este chemoterapia, dar multe paciente dezvoltă o rezistenţă împotriva acesteia. Dacă boala se răspândeşte şi în alte părţi ale corpului, şansele de supravieţuire sunt de doar 12-15 luni.

Noul tratament combină chemoterapia săptămânală standard cu medicamentul folosit în imunoterapie – atezolizumab, care este administrat o dată la două săptămâni. Combinarea celor două are efectul de a „scutura” suprafaţa tumorii, ceea ce permite sistemului imunitar să recunoască mai bine şi deci să lupte împotriva cancerului.

Oamenii de ştiinţă sunt entuziasmaţi că prin folosirea unei combinaţii de imunoterapie şi chemoterapie suntem capabili să prelungim în mod semnificativ vieţile, comparativ cu tratamentul standard care implică doar chemoterapia.