Depresia ascunsă – o problemă greu de depistat
Se spune că oamenii care se simt deprimaţi sunt uşor de depistat: uneori pot fi sumbri, trişti şi apatici. Dar ce putem spune despre cei care îşi ascund depresia? Aceştia pot părea chiar extrovertiţi şi o companie placută! Aceasta este problema cu cei care au o depresie şi nu vor să o arate, deoarece sunt experţi în a ascunde starea prin care trec cu adevărat.
Persoanele care-şi ascund depresia pot fi vesele şi sociabile. Cercetătorii au descoperit că depresia este greu de depistat când ai de aface cu oameni care zâmbesc, sunt veseli şi sociabili, mai ales când vorbim despre persoane care sunt mai în vârstă. Echipa de cercetare a crezut că introvertiţii vor fi cei care vor avea dificultăţi în a-şi recunoaşte depresia, însă au descoperit că şi oposul poate fi destul de adevărat, chiar extrovertiţii să sufere de depresie şi să nu arate. Nu este o regulă ca persoanele vesele şi sociabile să fie imune la depresie. Ar trebui să fim atenţi la semne şi mai presus de tot să fim buni ascultători şi să empatizăm cu cei care vorbim.
Depresivii pot fi uşor de iritat şi furioşi de obicei, când vine vorba de depresie suntem superficiali în a observa semne clare şi asociem starea de depresie cu simptome stereotipe precum apatia, neputinţa, gândurile melancolice sau plânsul. Nu uita ca fiecare om este diferit şi fiecare procesează emoţiile în felul său. Uneori aceste simptome de depresie trec nedectate de nimeni, deoarece par că ar fi pur şi simplu izbucniri temporare. Furia şi iritabilitatea pot fi la fel de bine simptome ale depresiei, mai ales dacă aceste episoade se repetă. Manifestările de acest gen sunt ignorate în general de oameni fiind considerate doar scăpări, însă sunt manifestări cât se poate de evidente ale depresiei care s-a instalat. Iritabilitatea şi furia sunt adesea simptome specifice ale depresiei la barbaţi.