Frigul agravează infecţiile urinare
Infecţiile urinare sau cistitele, cum sunt denumite în limbaj popular, sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.
Persoanele care suferă de o infecţie urinară pe care nu au tratat-o până acum trebuie să acorde o mai mare atenţie stării lor de sănătate. Medicii spun că temperaturile scăzute joacă un rol important chiar şi reapariţia acestei afecţiunii. Chiar dacă statisticile arată că femeile sunt cele mai expuse infecţiilor urinare, nici bărbaţii nu ar trebui să neglijeze această afecţiune, deoarece ea poate afecta buna funcţionare a rinichilor.
După cum spuneam şi la începutul articolului, infecţia urinară este o afecţiune provocată de diferiţi agenţi patogeni precum bacterii, fungi şi paraziţi. Cauza cea mai frecventă poate fi infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existentă în intestinul gros al omului, care atunci când ajunge în tractul urinal provoacă infecţia. De asemenea, alţi microbi care pot dauna sunt: klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziţi precum tricomonas.
Un prim tratament recomandat pentru a evita cronicizarea infecţiilor urinare prin ascensiunea lor până la rinichi, este cel igieno-dietetic, bazat pe consumul de lichide suficiente pentru a crea o diureză corespunzătoare spălării căilor urinare (apă simplă, ceaiuri de cozi de cireşe, mătase de porumb). Pe baza antibiogramei date de analiza de urocultură se realizează şi tratamentul antibiotic.
De asemenea, acum în sezonul rece, trebuie să avem grijă să ne îmbrăcăm gros, cu haine care să coboare sub nivelul taliei pentru a evita agravarea problemei prezentate mai sus şi nu numai.