Home  /  Boli   /  Acneea ar putea deveni netratabilă din cauza unor practici greşite

Acneea ar putea deveni netratabilă din cauza unor practici greşite

Acneea este o afecţiune cu care aproape fiecare om se confruntă cel puţin o dată în viaţă. Această afecţiune poate să apară la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului. De cele mai multe ori problema nu este numai de ordin fizic, deoarece foarte multe persoane sunt afectate şi din punct de vedere emoţional, scăzându-le stima de sine.

În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundaţi, o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee. Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce. Apoi, trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia.

Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulţirea bacteriilor şi o componentă hormonală.

Din păcate această afecţiune ar putea deveni rezistentă la tratamentul cu antibiotice, dacă va continua prescrierea acestora pe o perioadă lungă de timp, avertizează specialiştii.

Noile studii susţin că în viitor s-ar putea ajunge la dezvoltarea unei tulpini numită „super acnee”, care nu va mai răspunde la niciun fel de antibiotic. Astfel, medicii avertizează că dacă un tratament nu dă rezultate în decurs de trei luni de zile, pacienţii ar trebui să se prezinte la specialiştii dermatologi, mai ales din cauza riscului crescut de dezvoltare a cicatricilor.

Statisticile din Marea Britanie, arată că medicii au prescris tratamente pe baza de antibiotice persoanelor care aveau acnee pentru o perioada mai mare de şase înainte să îi trimită pe aceştia la medicii dermatologi.

Administrarea de antibiotice pe o perioadă lungă de timp ar putea determina aparţia unei bacterii intitulate „Propionibacterium acnes” care va îngreuna tratarea problemelor tenului. Practic, utilizarea antibioicelor pe cale orală duce la dezvoltarea rezistenţei unor bacterii care au legătură cu acneea, au explicat cercetătorii.

De asemenea, expertii susţin că antibioticele sunt doar o alternativă la tratarea problemelor de ten, însă, dincolo de ele, există şi alte opţiuni. Aflată într-o fază incipientă, acneea poate fi tratată cu diverse creme. De asemenea, cremele ar trebui să ia locul antibioticelor, odată ce acestea îşi fac treaba. Nu trebuie să uităm că şi o alimentaţie echilibrată reprezintă un factor cheie în ţinerea acneei sub control.