Home  /  Boli   /  Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate reface inima bolnavă

Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate reface inima bolnavă

Oamenii de ştiinţă caută de multă vreme o soluţie pentru a repara inima persoanelor cu probleme cardiace.

Aceştia au analizat capacitatea extraodinară a peştelui tetra mexican (Astyanax Mexicanus)  de a-şi repara inima, demarând şi un studiu în acest sens finanţat de British Heart Foundation.

Cercetătorii au descoperit astfel, că o genă numită lrrc10 poate avea cheia pentru a accesa această abilitate remarcabilă a peştilor.

Experţii de la Universitatea din Oxford au comparat codul genetic al peştelui de râu cu cel orb de peşteră, pentru a descoperi ce mecanisme speciale sunt necesare pentru repararea inimii. Au găsit trei zone ale genomului peştelui care erau implicate în capacitatea sa de a-şi reface inima.

De asemenea, specialiştii au comparat activitatea genelor peştilor din râu versus cei de peşteră (din aceeaşi specie) în perioadă imediat după rănirea inimii. Două gene, lrrc10 şi caveolin, au fost mult mai active în peştele de râu şi pot fi cheia pentru dobândirea capacităţii.

Lrrc10 este deja asociată cu o condiţie a inimii numită cardiomiopatie dilatată. Cercetătorii au studiat efectul acestei gene pe peştele zebră, un alt peşte care are aceeaşi trăsătură remarcabilă. Atunci când echipa a dezactivat gena lrrc10, a observat că peştele nu-şi mai poate repara inima.

În contextul creşterii alarmante a cazurilor de boli cardiace la nivel global, această descoperirea are implicaţii majore.

După cum bine ştiţi, oamenii care suferă de astfel de boli nu-şi pot regenera inimile, iar singura soluţie este transplantul de inimă, o procedură riscantă.

Cercetătorii speră ca dezlegarea misterului genei să ducă la o alternativă la transplant, una care să vindece inima bolnavă.