Home  /  Boli   /  Aceste substanţe reduc riscul de cancer la plămâni cu până la 50%

Aceste substanţe reduc riscul de cancer la plămâni cu până la 50%

Cancerul la plămâni ucide anual mai multe persoane decât cancerul de sân şi de prostată împreună. Este cel mai mare ucigaş dintre toate, plasându-se pe primul loc în rândul bărbaţilor. De asemenea, este o boală oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire.

În încercarea de a rezolva această problemă, oamenii de ştiinţă, au realizat o amplă analiză epidemiologică, care a dovedit că niveluri hematice ridicate de vitamina B6 şi metionină, un aminoacid esenţial, sunt asociate unei reduceri a riscului de a dezvolta cancer la plămâni, chiar şi în cazul fumătorilor.

Practic, cercetătorii au descoperit că deficienţele de vitamine din complexul B pot duce la o creştere a riscului de alterări ale ADN-ului şi mutaţii genetice. Astfel, aceşti nutrienţi joacă, cel mai probabil, un rol important în inhibarea dezvoltării cancerului şi oferă posibilitatea modificării riscului prin intermediului unor schimbări în dietă, au explicat specialiştii.

Cercetătorii au analizat în studiul lor probe de sânge prelevate în cadrul proiectului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), în care au fost inrolate aproximativ 520.000 persoane.

În urma acestui studiu este destul de clar că o valoare peste medie atât de vitamina B6, cât şi de metionină este asociată unei reduceri cu 50% a riscului de a dezvolta un cancer la plămâni, au precizat experţii.