Home  /  Nutriţie   /  Vă plac deserturile? Cum puteţi evita dulciurile nesănătoase

Vă plac deserturile? Cum puteţi evita dulciurile nesănătoase

Dulciurile, pe cât sunt de gustoase, pe-atât de mult dăunează sănătăţii, dacă le mănânci în fiecare zi, în cantităţi mari. Asta pentru că ingredientul principal al acestora este zahărul, considerat de nutriţionişti „un rău necesar”.

Rău, pentru că are multe calorii şi necesar, deoarece creierul are nevoie de zahăr pentru stimularea memoriei şi a capacităţii de concentrare. În plus, alimentele care conţin zahăr stimulează producţia de serotonină la nivelul creierului, ceea ce creează bună dispoziţie, reduce stările depresive şi te ajută să ai un somn odihnitor.

Totuşi, pentru a preveni creşterea în greutate, obezitatea şi complicaţiile care iau naştere de aici, specialiştii atrag atenţia că nu trebuie să depăşim 50-60 grame de zahăr pe zi. Este o cantitate foarte mică, ţinând cont că dulciurile nu sunt singurele alimente bogate în zahăr. Acesta se găseşte şi în pâine, în sosuri, în cerealele pentru copii, în băuturile răcoritoare.

Zahărul nu este singurul element dăunător din compoziţia dulciurilor concentrate. Un alt ingredient cel puţin la fel de dăunător este margarina, care conţine grăsimi hidrogenate. Persoanele care mănâncă astfel de dulciuri prezintă un risc crescut de cancer. Deserturile care, în loc de margarină, au unt cresc nivelul colesterolului „rău” în sânge şi consumul lor în cantităţi mari atrage complicaţii precum hipertensiunea arterială şi riscul de infarct.

Consumati deserturi fără E-uri

Specialiştii sunt de părere că, dacă nu suferi de diabet zaharat şi dacă ai o greutate normală, puţine dulciuri nu‑ţi fac rău. Însă nici persoanele sănătoase nu ar trebui să opteze pentru cele din comerţ, cu multe E-uri şi cu zahăr din belşug. Sunt de preferat deserturile alcătuite din diverse combinaţii de fructe proaspete, salate de fructe, eventual fără frişcă, şi prăjiturile cu fructe preparate în casă.’

Iaurtul cu fructe preparat in casa

Sunt un desert ideal, mai ales la micul dejun. Atenţie însă, sunt de evitat iaurturile cu fructe din comerţ, deoarece au E-uri. Mai bine adaugă fructe într-un iaurt natural.

Consumati ciocolată neagră

Nutriţioniştii au căzut de acord: ciocolata nu este chiar atât de rea pe cât s-a crezut. Este vorba, totuşi, de ciocolata neagră, cu o concentraţie cât mai mare de cacao şi cu cât mai puţin lapte şi zahăr.

Tortul si tarta cu fructe

Prăjiturile făcute în casă, mai ales cele cu fructe, reprezintă una dintre cele mai sănătoase variante de desert. Evită pe cât posibil tortul cu cremă.