Home  /  Boli   /  V-aţi întrebat vreodată cum ştiu bebeluşii să găsească mamelonul mamei imediat după naştere?

V-aţi întrebat vreodată cum ştiu bebeluşii să găsească mamelonul mamei imediat după naştere?

Venirea unui bebeluş pe lume este cea mai mare bucurie pentru un părinte. Deşi este extrem de fragil şi pare atât de neajutorat la început, bebeluşul are capacitatea, încă din primele minute după naştere, de a găsi mamelonul mamei pentru a se hrăni.

Pentru a înţelege cum reuşesc acest lucru, oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în urma căruia au descoperit că motivul principal pentru care nou-născuţii sunt atraşi de mameloane este că acestea sunt puţin mai calde ca pielea înconjurătoare.

Practic, o temperatură mai mare ajută bebeluşii să găsească mai uşor mamelonul şi poate explica de ce, după câteva ore de la naştere, aceştia sunt capabili să se hrănească.

Cercetătorii au examinat 41 de femei care au născut la începutul anului 2015. Femeile incluse în studiu nu au avut nici un fel de problemă în timpul sarcinii sau la naştere şi au fost gravide cu un singur copil. Bebeluşii au fost plasaţi, imediat după naştere, la sânul mamei şi au fost lăsaşi acolo timp de un sfert de oră.

Studiul a arătat că înainte ca mamele să nască, temperatura mameloanelor era puţin mai ridicată decât temperatura din jur, cu 0,2 grade Celsius. După naştere, temperatura mameloanelor a crescut relativ la temperatura din jur, cu o medie de 0,5 grade Celsius.

Pe lângă toate acestea, temperatura buzelor bebeluşilor era cu 1,2 grade Celsius mai mică decât fruntea în prima zi, iar această diferenţă să păstra la circa un grad Celsius în a doua zi.

Practic, diferenţa dintre buzele bebeluşilor şi mameloane era de 1,7 grade. Avand în vedere că a existat o creştere în temperatură a mameloanelor şi o scădere în temperatură a buzelor nou-născuţilor, cercetătorii indică prezenţa unui mecanism care duce la creşterea diferenţei de temperatură între cele două, care are rolul de „detector termic”.

De asemenea, studiile au arătat că bebeluşii se ghidează şi după miros, arătând că aceştia răspund la mirosuri eliberate în mod natural, iar o temperatură mai ridicată ajută de asemenea la intensificarea simţului olfactiv.

 

Call Now Button