Sindromul bebeluşului scuturat
Sindromul bebeluşului scuturat este o afecţiune cerebrală gravă care apare atunci când un adult scutură violent un bebeluş sau un copil mic.
Sindromul este foarte periculos deoarece distruge celulele din creierul copilului și împiedică creierul să fie oxigenat. Acesta problema apare în urma abuzurilor la care sunt supuşi copii şi care poate duce la leziuni severe sau chiar decesul bebelușului. Acest tip de reacţie din partea unui adult este inadmisibilă oricare ar fi justificarea, iar din pacate acest tip de comportament este destul de des întâlnit în societatea nostră şi nu numai.
Atunci când copilul este scuturat iar capul are o mișcare de înainte şi înapoi, creierul său loveşte craniul și apar umflaturi, presiune şi sângerare în şi în jurul creierului. Impactul cauzează deseori sângerare la nivelul retinei. Un copil cu astfel de sindrom suferă de leziuni la nivelul măduvei spinării sau gâtului.
Sindromul bebelușului scuturat poate fi prevenit dacă părinții sunt informați de pericolele care pot apărea atunci când copilul este zdruncinat.
Simptome
Sindromul copilului scuturat include simptome precum: iritabilitate extremă, poftă de mâncare scăzută, probleme cu respiratia, vărsături, piele vineție sau pală, paralizie sau in cele mai grave cazuri coma. Alte simptome care nu sunt observate în primă fază includ sângerările în creier și la nivelul ochilor, fracturi de coaste și oase.
În ceea ce priveşte cazurile ușoare ale sindromului scuturat, copilul este aparent unul normal, însă în timp, poate avea probleme de sănătate, probleme de învățare sau chiar probleme comportamentale.
Este important de stiut că sindromul este cauzat de zdruncinare violentă, nefiind cauzat de jocul obişnuit, legănatul uşor al copilului pe picioare, în braţe sau în leagăn, resuscitarea cardio-respiratorie.
Cei mai întâlniţi factori de risc
Pentru părinți și alte persoane care au grijă de copil, factorii de risc care duc la apariția sindromului scuturat sunt cauzate de aşteptări nerealiste despre cum ar trebui să fie conviețuirea cu un copil mic, stresul, apariţia unui bebeluș la o vârstă foarte fragedă a părinților, violenţa domestică, alcoolul și abuzul de substanțe interzise sau depresia. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să producă acest tip de leziuni la bebeluși si copii mici.
Tratament
Atunci când este scuturat, venele din creierul copilului se sparg și apare un hematom subdural. Acest hematom produce presiune asupra creierului. In cazul in care presiunea nu este redusă şi umflătura nu este eliminată, copilul este în pericol de moarte. Tratamentul constă în medicamente pentru a reduce umflarea creierului şi operaţii chirurgicale pentru a elimina presiunea asupra creierului.