Home  /  Boli   /  Semnele care pot prevesti cancerul pancreatic

Semnele care pot prevesti cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic este una dintre afecţiunile maligne cele mai dificil de tratat şi cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată pentru că, deseori, este diagnosticat în stadii avansate. Este o afecţiune întâlnită mai ales la persoanele vârstnice, iar conform statisticilor vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de pancreas este de 72 de ani.

Din păcate, anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 200.000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rată a mortalităţii de 98%. Peste 80% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiul avansat al bolii şi doar 15% – 20% sunt eligibili pentru intervenţia chirurgicală, la momentul diagnosticului.

Semnele încep să apară după ce tumora a ajuns la o dimensiune considerabilă. Din acel moment pacientul poate intra oricând în metastază. Nu există încă teste preliminare eficiente pentru detectarea cancerului pancreatic, deşi se încearcă acest lucru. Astfel, este esenţial să ştim semnalele de alarmă, pentru a creşte şansele de supravieţuire.

Iată care sunt semnale de alarmă în cazul cancerului de pancreas:

Dureri abdominale – dacă experimentaţi dureri în această zonă, atunci ele pot fi cauzate de tumoră. Sunt dureri clasice, abdominale, care se transmit în spate.

Icterul – pielea şi albul ochiului devin gălbui. Bila, cea care ar trebui să treacă din ficat în sistemul intestinal, este blocată când cancerul pancreatic creşte în jurul tractului, iar acest blocaj îngălbeneşte corpul.

Scaunul pal la culoare – dacă scaunul arată ca lutul alb (nu contează forma, ci culoarea), atunci înseamnă că nu ajunge bila în scaun.

Urina închisă la culoare –  de asemenea, dacă urina devine de culoarea ceaiului, apoi tot mai închisă, ca şi Coca-Cola, atunci este îngrijorător fiindcă bila nu mai poate ieşi prin scaun şi iese prin rinichi. Cu cât este mai maro, cu atât este mai grav blocajul.

 

Call Now Button