Home  /  Boli   /  Hepatita de tip B

Hepatita de tip B

Virusul hepatic de tip B poate determina hepatita acută, simptomatică sau asimptomatică. Aceasta se poate vindeca sau poate să persiste în organism şi să declanşeze hepatita cronică. Acest tip de hepatită poate evolua în ciroză hepatică şi, într-un procent mai mic, catre hepatocarcinom.

Destul de îngrijorător este faptul că numărul de persoane infectate la nivel global, care au hepatită cronică este de circa 350 de milioane, iar geografic, ţara noastră prezintă un risc crescut, ponderea fiind de peste 8% din populaţie.

Virusul hepatic de tip B se transmite prin contact sexual, folosirea în comun al acelor de seringă, folosirea în comun ale obiectelor ascuţite şi tăioase, echipamente medicale nesterile, sau instrumente nesterilizate folosite în manichiură, pedichiură, tatuaje sau piercing. Se poate transmite şi de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau prin alăptare, ori prin îmbrăţişare, strângere de mână, utilizarea în comun a tacâmurilor, paharelor, prin tuse, stranut, mâncare sau apă.

Simptomele hepatitei de tip B

Pacientul cu hepatita cronică virală B este asimptomatic în faza imunotolerantă sau în caz de infecţie cronică inactivă, afecţiunea fiind descoperită întâmplător prin teste sangvine. În caz de hepatită cronică activă cu episoade de replicare virală intensă, simptomele pot fi similare celor din hepatita acută, şi anume: dureri în hipocondrul drept, icter, astenie fizică, mialgii.

În ţările cu endemicitate crescută, inclusiv în România tendinţa este de a recomanda vaccinarea pentru întreaga populaţie. Se folosesc 3 doze de vaccin intramuscular administrate într-un interval de 6 luni, care asigură protecţie pe termen lung. Eficacitatea vaccinului poate fi apreciată prin testarea de Ac antiHBs.

Recomandări Medicale

Pacientul cu hepatită cronică virală B trebuie îngrijit de gastroenterolog sau specialistul de boli infecţioase, în strânsă colaborare cu medicul de familie.

Call Now Button