Colica renală, semne şi simptome
Colica reno-ureterală reprezintă o durere lombo-abdominală produsă de iritaţia renală sau ureterală, ce se datorează mişcării pietrelor de la nivelul acestora (litiaza renală). Litiaza renală este cauza cea mai frecventă, fiind întâlnită în proporţie de 90% din cazurile de colica renală. Durerea mai poate fi produsă de o infecţie a căilor urinare.
Principalul simptom al colicii renale este durerea. Debutul durerii poate fi brutal, după trepidaţii, eforturi fizice, sărituri sau consumul exagerat de lichide care pot să mobilizeze calculii existenţi.
Durerea este localizată de obicei în spate şi în flancuri. La calculi care migrează durerea este localizată de obicei în flancuri.
Litiaza renală poate evolua mult timp fără nici o simptomatologie,aşa cum se întamplă în cazurile calculilor ficşi care nu împiedică scurgerea urinii (micţiunea).
Durerea este de cele mai multe ori violentă sub formă de colică, deşi uneori se poate manifesta şi sub jenă lombară. Durerea iradiază în jos (descendent), de-a lungul ureterului, spre fosa iliacă, hipogastru, labiile mari sau în testicule.
Durerea este însoţită şi de semne locale,aşa cum ar fi dysuria (dureri la urinare), polachiurea (micţiuni frecvente şi puţine cantitativ), care trezeşte de multe ori bolnavul noaptea şi hematuria (sânge în urina care poate fi în cantitate redusă când are culoare rozalie sau în cantitate mare când urina are culoarea roşie) şi de semne generale, aşa cum ar fi paloarea, agitaţia psihomotorie, transpiraţia, greţuri, vărsături şi chiar leşin când durerea este de intensitate foarte mare.
Durerea poate dura de la câteva ore, până la câteva zile, sfârşitul durerii survenind uneori cu eliminarea calculilor prin urinat.
La mai mult de jumătate din bolnavi calculii se pot regenera determinând colici frecvente la intervale diferite de timp.
Bolnavul de regulă este agitat, caută o poziţie care să-i amelioreze durerea (de obicei stă iî picioare), abdomenul fiindu-i uşor balonat.