Home  /  Boli   /  Cercetătorii au aflat de ce recidivează cancerul după vindecare

Cercetătorii au aflat de ce recidivează cancerul după vindecare

Ani la rând, cercetătorii au încercat să înţeleagă cum reuşesc celulele canceroase să rămână ascunse, uneori timp de zeci de ani, şi mecanismul ce le reactivează. Eforturile acestora au fost rasplatite în cele din urmă, deoarece au identificat mecanismul ce permite ceulelor cancerului mamar să rămână inactive în anumite regiuni ale corpului doar pentru a se reactiva după câţiva ani cu o forţă letală.

Oamenii de ştiinţă au constatat faptul că celulele cancerului la sân pot supravieţui pentru o lungă perioadă de timp datorită unui proces celular denumit autofagie, situaţie în care orice tip de celulă, sănătoasă sau canceroasă îşi modiifică structura internă pentru a supravieţui unui mediu stresant si sarac în nutreinţi. Acest lucru permite celulei să intre parţial într-o stare de hibernare.

În cadrul experimentelor cu celule umane şi pe şoareci vii, cercetătorii au demonstrat că prin oprirea acestui mecanism cu ajutorul medicamentelor sau a modificării genetice au micşorat numărul de celule canceroase şi le-au inhibat capacitatea de împrăştiere.

Această descoperire este una majoră, deoarece îi ajută pe specialişti să explice de ce tratamentele din prezent dau greşi deseori. Practic, majoritatea tratamentelor sunt create pentru a ataca celulele ce se divid, iar cele inactive nu se divid atât de frecvent, astfel ca  au o rezistenţă sporită la tratament.

Oamenii de ştiinţă au injectat celule canceroase inactive în şoareci, iar apoi, unei jumătăţi dintre subiecţi le-a fost oferit un tratament ce inhibă autofagia, în timp ce restul au primit un tratament placebo. În cadrul celui de-al doilea experiment au alterat o genă ce controlează autofagia. Ambele proceduri au scăzut considerabil rata de supravieţuire a celulelor canceroase şi au limitat răspândirea.

Call Now Button