Home  /  Boli   /  Află ce spun oamenii de ştiinţă despre chisturile ovariene

Află ce spun oamenii de ştiinţă despre chisturile ovariene

Chisturile oveariene sunt formaţiuni pline cu lichid ce se dezvoltă pe ovarele femeilor. Acestea sunt comune şi de obicei nu sunt însoţite de alte simptome.

În unele cazuri pot să declanşeze dureri pelviene sau balonare. Chisturile ovariene pot fi de două tipuri, benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). În ciuda tipului lor, medicii recomandă îndepărtarea chisturilor chirurgical.

Un nou studiu realizat realizat de către specialiştii Katholieke Universiteit Leuven şi ai Colegiului Imperial din Londra sustine ca femeile nu ar trebui să treacă prin operaţia de îndepărtare a chisturilor ovariene benigne.

Studiul desfăşurat pe doi ani a urmărit parcursul a 1919 femei din 10 ţări diferite, inclusiv Marea Britanie, Belgia, Suedia şi Italia, ce au fost diagnosticate ca având chisturi ovariene benigne.

O alternativă a intervenţiei chirurgicale, în cazul chisturilor benigne, este observarea lor de către medici ce realizează regulat examinări cu ultrasunete pentru observare evoluţiei lor. Dintre cele 1919 femei din cadrul studiului, una din cinci (20%) a avut chisturi ce au dispărut de la sine, iar 16% au trecut prin intervenţia chirurgicală.

Per total, în 80% dintre cazuri chistul a fost absorbit sau nu a necesitat intervenţia chirurgicală. Vârsta medie a femeilor din studiu a fost de 48 de ani, iar mărimea medie a chistului de 4 centrimetri.

Dintre acestea, doar 12 femei au fost diagnosticate cu chisturi ovariene canceroase.

Call Now Button