Home  /  Boli   /  Secretul comunicării este empatia

Secretul comunicării este empatia

Empatia reprezintă capacitatea de a vedea lucrurile şi din perspectiva celorlalţi, pentru a reuşi să comunicăm şi să depăşim momentele mai puţin frumoase din viaţa noastră. La bucurie şi la necaz, rudele şi prietenii adevăraţi ne sunt alături şi ne împărtăşesc sentimentele. Felul în care reuşim să-i ajutăm să depăşească momentele nefaste sau modul în care reuşim să ne bucuram alături de ei oferă dimensiunea capacităţii sociale, care se numeşte empatie. Această capaciatate de a vedea lumea din perspectiva celuilalt reprezintă un obiect de studiu la care aderă tot mai mulţi pshihologi şi medici din întreaga lume.

În unele cazuri este foarte mare diferenţa de percepţie de la o persoană la alta. Unii oameni sunt compatibili cu noi din prima clipă când îi vedem, în timp ce alţii parcă sunt din altă lume, găsind greu un mod de comunicare cu ei. Acesta este motivul pentru care în ultimii ani cercetătorii fac cercetări amănunţite şi lansează opinii tot mai importante despre calitatea de a şti să comunicăm cu ceilalţi, de ai înţelege, de a deveni  empatici.

Într-un studiu american, menit să ajutoreze copii proveniţi din familii dezorganizate, s-a constatat o mare capacitate a celor mici de a se adapta programelor de joc şi studiu în care au fost angrenaţi. Realizatorii studiului au avut un sentiment de satisfacţie, constatând receptivitatea acestor copii, cu o structură psihică mult mai sensibilă ca a celorlalţi. S-a constatat şi faptul că grupurile de persoane care au scopuri comune obţin rezultate remarcabile şi rapide, atât pe plan profesional cât şi pe plan social. Astfel structurile sociale întăresc sentimentul de apartenenţă la un scop, la o cauză comună, membrii lor fiind pe aceeaşi lungime de undă. Cei care fac parte din asociaţii studenţeşti , din fundaţii umanitare, cercuri de cercetare, cluburi de carte etc. se organizează neapărat în jurul unor interese empatice, cu efecte pozitive pentru scopul urmărit.

Specialiştii au ajuns astfel la concluzia că o capacitate empatică dezvoltată este condiţia de bază a îmbunătăţirii relaţiilor interumane.