Home  /  Boli   /  Află care sunt cele mai frecvente complicaţii la naştere

Află care sunt cele mai frecvente complicaţii la naştere

În general majoritatea naşterilor decurg fară probleme, însă există situaţii când pot apărea probleme. Aceste probleme apar fie din cauza unor afecţiuni avute de gravidă în timpul sarcinii, fie din cauza unor evenimente neplăcute la naştere. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai frecvente complicaţii:

Embolismul cu lichid amniotic

Apare în cazuri foarte rare şi se caracterizează prin faptul că o parte din lichidul amniotic din uter pătrunde în sângele gravidei în timpul travaliului. Această complicaţie poate crea probleme garve cum ar fi: accelerarea pulsului, bătăi neregulate ale inimii, risc de infarct sau atac de, apariţia cheagurilor în vasele de sânge.

Placenta abruptio

De obicei această problemă apare mai ales dacă gravida a facut preeclampsie în timpul sarcinii. Hipertensiunea arterială şi proteinele din urină asociate acestei afecţiuni pot declanşa detaşarea prematură a placentei de uter, ceea ce poate atrage complicaţii cum ar fi: cantitatea de oxigen care ajunge în mod normal la făt este redusă considerabil, apariţia chegurilor în vasele de sânge, insuficienţă renală, sângerare în cavitatea uterină, hemoragii externe.

În cazul în care medicii constată desprinderea placentei în timpul travaliului, înainte ca naşterea să aibă loc, se recurge de urgenţa la cezariană.

Hemoragie postpartum

Sângerarea excesivă din uter sau hemoragia postpartum se referă la pierderea a mai mult de un litru de sânge după naşterea vaginală sau a mai mult de doi litri după cea prin cezariană. După ce copilul este expulzat, există posibilitatea apariţiei acestei complicaţii care necesită tratament de urgenţă. Aceasta poate rezulta în urma contracţiilor depreciate ale uterului de dinainte de naştere. Vasele de sânge sunt încă deschise de la desprinderea placentei din timpul naşterii, iar sângerarea persistă.

Placenta accretă

Placenta accretă reprezintă ataşarea fermă şi anormală a placentei de uter. Atunci când aceasta este ataşată prea ferm, parţi ale ei pot rămâne încă în uter după naştere. Apare astfel riscul de infecţii şi de hemoragie, iar sănătatea mamei este pusă în pericol. În timpul naşterii medicii işi dau seama de această afecţiune când observă că placenta nu este eliminată la mai mult de 30 de minute după ce copilul a fost născut. În aceste cazuri se apelează la histerctomie.

Uter inversat

Reprezintă o complicaţie rară care apare când placenta nu se desprinde complet la naştere şi împinge o parte a uterului prin colul uterin în vagin. Este o urgenţă medicală în care medicii trebuie să restabilizeze imediat poziţia uterului, manual, sau în cazuri foarte rare, prin intervenţie chirurgicală. De obicei, femeile se recuperează rapid după o astfel de problemă, deci nu presupune riscuri foarte mari, decât dacă nu se acţionează la timp.

Ruptura uterină

Ruptura uterină este o urgenţă obstetricală serioasă care necesită intervenţie de urgenţă. Dacă nu se acţionează rapid, mama poate deceda. Ea poate aparea în sarcină, dat şi în timpul travaliului şi reprezintă o ruptură în peretele uterin. Există mai multe cauze ale apariţiei acestei complicaţii (anomalii ovulare, volum mare al uterului, macrosomie fetală, travaliu îndelungat) şi poate duce la probleme serioase cum ar fi: hematoame, soc hemoragic, ruptura vezicii urinare, septicemie sau peritonită. În cazul în care ruptura apare în timpul travaliului medicii apelează la cezariană de urgenţă.