Metode de tratament pentru cancerul de col uterin
Este cel mai frecvent dintre cancerele aparatului genital feminin. El ocupă cel de al doilea loc printre cancerele feminine, după cancerul sânului. Acest cancer apare mai ales înainte de menopauză şi la femeia care a avut mai mult de un copil.
Tratamentul cancerului de col uterin cunoaşte o varietate crescută, metoda cea mai potrivită fiind recomandată pacientei în funcţie de stadiul şi de particularităţile bolii.
Există mai multe forme de tratament al cancerului de col uterin, însă fiecare formulă este adecvată unui anumit stadiu de evoluţie sau unor leziuni particulare.
În stadiul incipient, când pacienta nu prezintă decât nişte leziuni precanceroase, tratamentul cancerului de col uterin aplicat constă în îndepărtarea displaziei cervicale prin intermediul unor metode terapeutice bazate pe crioterapie, electrocauterizare, electrorezecţie cu ansă sau prin vaporizare cu laser. În lipsa acestora, se va utiliza bisturiul pentru eliminarea ţesuturilor canceroase.
Atunci când se află în stadii avansate, care prezintă displazii severe, se apelează la ablaţia chirurgicală a unui fragment conic de la baza colului. Această formă de tratament a cancerului de col uterin poartă numele de conizaţie.
În momentul în care cancerul de col uterin începe deja să capete forme invazive, se vor utiliza metode chirurgicale, radioterapia şi, în unele cazuri, chimioterapia. Metodele chirurgicale utilizate în tratamentul cancerului de col uterin sunt histerectomia (care consistă în eliminarea chirurgicală a uterului), anexectomia bilaterlă (este o formă radicală a histerectomiei, fiind necesară excizia uterului împreună cu ambele ovare) şi limfadenectomia pelvină (înlăturarea ganglionilor limfatici pelvini).
Radioterapia este o metodă de tratament a cancerului de col uterin care utilizează iradierea externă cu fotoni şi brahiterapia. Aceasta are rezultate similare cu metodele chirurgicale ca formă unică de tratament, dacă este aplicată în primele faze ale cancerului de col uterin. Eficienţa acesteia este reală în utilizarea exclusivă pre sau postoperatorie. În cazul formelor mai avansate de cancer, se utilizează formula combinată de radioterapie şi metode chirurgicale.
În tratamentul cancerului de col uterin, dincolo de metodele standard menţionate, există şi nişte forme terapeutice substitutive sau alternative. Acestea sunt acupunctura, fitoterapia (care revigorează sistemul imunitar al bolnavei), formele de meditaţie asiatice, suplimentele nutritive etc.
Acestea nu pot fi utilizate decât cu acordul strict al medicului, pentru că eşecul tratamentului sau maniera greşită de utilizare a acestora pot fi fatale pentru persoana bolnavă.