Home  /  Boli   /  Secreţiile umane şi ciudăţeniile sale

Secreţiile umane şi ciudăţeniile sale

Secreţiile organismului uman sunt în mare parte destul de neplăcute, însă inevitabile. Una peste alta, aceste secreţii din organism fac parte din noi, din viaţa de zi cu zi şi nu avem cum să le negăm. Iată câteva ciudăţenii despre acest subiect delicat:

Transpiraţia

Chiar dacă la prima vedere pare greu de crezut, transpiraţia în sine este inodoră, deci nu are miros, aceasta fiind doar un amestec de apă şi câteva substanţe chimice. Ceea ce duce la apariţia mirosului neplăcut atunci când transpirăm este de fapt cantitatea de bacterii de pe suprafaţa pielii, care se hrănesc cu transpiraţia.

Saliva

Saliva reprezintă o secreţie pe care corpul nostru îl proiduce constant şi fără oprire. O persoană normală poate produce până la 1,5 litri de salivă pe zi însă ăsta nu este deloc un lucru rău. Ba din contră, saliva este plină de apă, enzime şi anticorpi necesari pentru a menţine curată cavitatea orală, pentru a curăţa gura de microbi şi pentru a preveni apariţia cariilor dentare.

Secreţiile nazale

Secreţiile nazale reprezintă o combinaţie de apă, proteine, carbohidraţi şi diverse celule şi au rolul de a proteja sistemul respirator. Totuşi, atunci când suntem răciţi sau suferim de o boală transmisibilă pe care aeriană, acest mucus poate deveni dintr-o dată inamicul numărul unu al sănătăţii publice.

Ceara din urechi

Ceara din urechi nu este de fapt ceară propriu-zisă. Este o secreţie formată din glandele sudoripare de la nivelul urechii, unele substanţe chimice şi celule moarte. Aceasta ia naştere în canalul auditiv extern şi, treptat, este împinsă către exteriorul urechii, ca într-un final să se usuce şi să poată fi uşor îndepărtată

Lacrimile

Lacrimile sunt formate din apă şi minerale care protejează suprafaţa ochilor de infecţii si de uscăciunea ochilor. În plus, lacrimile apărute pe fond emoţional conţin hormoni pe bază de proteine şi substanţe chimce care au un efect natural de vindecare.

Puroiul

Pungile de puroi sunt formate de către sistemul imunitar, ca o modalitate de prevenire a infecţiilor. Lichidul este alcătuit din celule albe din sânge, celule moarte şi ţesuturi şi este vizibil în special pe tenul acneic. Iată deci un motiv în plus să nu îţi mai storci coşurile. Cu cât scapi de puroi, cu atât infecţia se răspândeşte iar problema va persista.

Lichidul seminal 

Deşi pare greu de crezut, lichidul seminal are acelaşi nivel de proteine ca şi un ou fiert, este o sursă importantă de vitamina C, calciu şi alte 30 de substanţe nutritive. Deci, putem considera lichidul seminal un supliment alimentar natural, care , potrivit studiilor, poate ajuta la păstrarea elasticităţii pielii şi la prevenirea apariţiei ridurilor.

Urina

Mulţi dintre noi am văzut acele emisiuni având ca temă supravieţuirea în condiţii vitrege. Printre metodele de supravieţuire se numără şi băutul propriei urine, lucru nu tocmai plăcut, dar care, totuşi, în situaţii extreme vă poate salva viaţa. În unele părţi ale Indiei băutul urinei este considerată o formă de terapie.