A fost realizată prima intervenţie chirurgicală robotizată
Deşi pare de domeniul ştiinţifico-fantasticului, iată că medicina a ajuns în stadiul în care roboţii sunt capabili să înlocuiască priceperea umană şi să realizeze operaţii destul de complexe.
Un bărbat din Canada a fost supus unei operaţii de îndepărtare a prostatei, atât anestezia, cât şi operaţia propriu-zisă fiind realizate cu ajutorul unor dispozitive robotice performante, programate şi comandate de la distanţă de medicii chirurgi.
În prima faza a fost folosit un robot pentru realizarea anesteziei, având un sistem automat, care introduce în sângele pacientului, la intervale precise de timp, cantităţi exacte din substanţele medicamentoase necesare pentru inducerea stării de inconştienţă, relaxare musculară şi suprimarea durerii.
Apoi, a fost folosit un al doilea robot pentru intervenţia propriu-zisă: bratele robotice care mânuiesc instrumentele sunt comandate de la un pupitru special, de către medicii chirurgi, folosindu-se un sistem video care furnizează imagini 3-D de înaltă definiţie. Precizia cu care se mişcă braţele robotice le permite chirurgilor intervenţii de mare fineţe.
Pacientul este monitorizat constant, cu ajutorul unui sistem computerizat, care înregistrează şi transmite informaţii privind tensiunea arterială, pulsul, undele cerebrale, contracţiile musculare etc.