Home  /  Boli   /  Aproape jumătate dintre atacurile de cord nu prezintă simptome

Aproape jumătate dintre atacurile de cord nu prezintă simptome

Atacul de cord sau infarctul miocardic reprezintă necroza unei părţi mai mult sau mai puţin importante de miocard, consecutivă unei obstruări bruşte a unei artere coronare. În cursul infarctului miocardic, irigarea inimii nu se mai face, iar datorită lipsei de sânge şi de oxigen, celulele miocardului mor, eliberând enzimele lor cardiace care distrug ţesutul înconjurător. Bărbaţii sunt cel puţin de două ori mai frecvent afectaţi decât femeile, adesea înaintea vârstei de 60 de ani.

În cazul unor atacuri de cord silenţioase, deşi ţesutul cardiac poate fi deteriorat sau pe moarte, nu există niciun simptom sau acestea sunt atât de uşoare, încât persoana respectivă nu le ia în considerare. Un studiu recent arată că 45% dintre cazurile de atac de cord nu dau simptome. Mai precis, nu dau simptomele clasice, ceea ce le face şi mai periculoase, pentru că persoanele în cauză nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni alte atacuri.

Cu ajutorul electrocardiogramei, medicii pot recunoaşte semnele unui atac de cord tăcut petrecut anterior. Potrivit studiului, activitatea electrică a inimii este alterată ani buni după un atac de cord. Cercetătorii americani au descoperit că, deşi mai frecvente la bărbaţi, atacurile de cord silenţioase sunt mai grave la femei.

Cercetătorii au analizat datele a aproape 9.500 de persoane de vârstă mijlocie, începând cu anul 1987. Pe parcursul a nouă ani, 317 persoane au avut atacuri de cord silenţioase şi 386 de persoane, atacuri de cord cu simptome.