Află ce reprezintă hemodializa şi ce funcţii ale organismului înlocuieşte
Hemodializa reprezintă o metodă de tratament care constă în schimbul de apă şi solviţi între sângele bolnavului şi o soluţie cu o compoziţie de electroliţi analogă celei a plasmei normale (soluţie de dializă sau dializant), printr-o membrană semipermeabilă. Această procedură terapeutică este foarte populară şi ajută sute de mii de pacienşi să işi desfăşoare activităţile curente, să se bucure de viaţă şi să işi exercite profesiile şi hobby-uriule, în ciuda suferinţei renale cronice.
Insuficienţa renală acută şi boala renală cronică sunt afecţiuni care reduc capacitatea rinichilor de a-şi îndeplini în mod corespunzător funcţiile în organism, în principal cele de metabolizare şi excreţie a unor substanţe cu potenţial toxic. Dacă aceste substanţe sau metaboliţii lor nu sunt eliminaţi prin urină, se pot acumula în interiorul organismului şi pot influenţa nefavorabil alte organe şi sisteme.
Hemodializa reprezintă un proces care foloseşte o membrană artificilă (creată în laborator) pentru a:
elimina din organism produşi metabolici precum uree, pentru a restabili echilibrul electrolitic în sânge şi pentru a elimina fluidele în exces din organism. Practic, în timpul dializei, aparatele preiau o parte din funcţiile rinichilor.
Există două tipuri de dializă: hemodializa şi dializa peritoneală. Ambele tipuri se desfăşoară după un plan terapeutic foarte bine pus la punct, în care pacientul trebuie să respecte cu stricteţe administrarea unor medicamente, şi adesea, şi modificări ale dietei.
Hemodializa implică o responsabilitate foarte mare din partea pacientului, însă este foarte important ca acesta să ştie că se poate baza şi pe o echipă de specialişti care îl poate ajuta şi îi poate răspunde la întrebări oricând.
În timpul hemodializei pacientul este conectat la un filtru (dializor) prin tuburi conectate la vasele sangvine periferice. Sângele este pompat prin aceste tuburi în dializor unde are loc filtrarea metaboliţilor şi substanţelor cu potenţial periculos dar şi eliminarea lichidelor în exces. Sângele filtrat şi curăţat este ulterior reintrodus, prin alte tuburi conectate la vasele pacientului, în organism.
În prezent există mai multe tipuri de hemodializă. În vederea alegerii celei mai bune alternative, medicul şi pacientul trebuie să discute avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre acestea. Dializa se efectuează cel mai frecvent în spital, în unităţi speciale. Mult mai puţin frecvent se poate realiza şi la domiciliul pacientului. În această situaţie tratamentul poate fi iniţiat şi desfăşurat de pacient, adesea ajutat de un alt membru al familiei, antrenat pentru a se putea ocupa de o anumită parte a tratamentului.