Home  /  Boli   /  Recomandarea specialiştilor în ceea ce priveşte cantitatea de zahăr pe care un copil are voie să o consume

Recomandarea specialiştilor în ceea ce priveşte cantitatea de zahăr pe care un copil are voie să o consume

American Heart Associaţion a prezentat o recomandare oficială cu privire la cantitatea de zahăr recomandată pentru cei mici. Specialiştii susţin că micuţii sub doi ani de zile nu ar trebui să consume adaos de zahăr sub nici o formă, iar copiii până la optsprezece ani ar trebui să consume maximum şase linguriţe de zahăr adăugat pe zi.

Recomandarea işi propune să ajute parinţii şi adolescenţii să aleagă o combinaţie de mâncăruri şi băuturi care să nu depăşească acele şase linguriţe pe zi.

Aceste campanii de informare ar trebui să se desfăşoare mult mai des, pentru a le atrage atenţia copiilor şi mai ales părinţilor că excesul de zahăr nu aduce nimic bun pentru sănătate.

Studiile au corelat bolile cardiovasculare ca fiind prima cauza de deces la nivel mondial, iar consumul de zahăr adăugat este principalul vinovat în acest sens. Un studiu publicat în 2014 a concluzionat că oamenii care işi iau între 17% şi 21% din calorii din zahărul adăugat au un risc cu 34% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care işi iau numai 8% din calorii din zahărul adăugat.

Ce este zahărul adăugat?

Zahărul adăugat este orice tip de îndulcitor adăugat în procesul de producţie a alimentelor. Se regăseşte sub diverse denumiri precum dextroză, fructoză, siropuri, etc.

Alimentele pot conţine ingrediente care în mod natural sunt dulci, precum fructele, dar recomandarea nu se referă la acestea, ci la îndulcitorii adăugaţi.

Oamenii de ştiinţă mai afirmă că este în atribuţia părintelui de a educa şi îndruma copilului spre o dietă cu mai puţin zahăr adăugat, pentru că acesta se regăseşte nu doar în sucuri sau dulciuri, ci şi în multe alte produse, cum ar fi: ketchup, sosuri de friptură, chifle pentru hamburgeri, sosuri pentru salate, mâncăruri semi-preparate şi multe altele.