Home  /  Boli   /  Beneficiile curentului de tip TENS pentru recuperarea fizică

Beneficiile curentului de tip TENS pentru recuperarea fizică

TENS este prescurtarea pentru ‘’stimularea nervoasă electrică transcutanată’’, o metodă capabilă să combată starea dureroasă acută şi cronică de diverse cauze, constituind o metodă netraumatizantă, în care se utilizează curenţi cu impulsuri dreptunghiulare de joasă frecvenţă furnizaţi de aparate cu unul sau două canale de ieşire, prin intermediul unor electrozi aplicaţi pe tegumentul bolnavilor.

Beneficiile curentului de tip TENS sunt: relaxarea spasmelor musculare, prevenirea sau întârzierea atrofiei, intensificarea circulaţiei locale a sângelui, reeducarea muşchilor, creşterea capacităţii de mişcare, înlăturarea simptomatică şi controlul durerii cronice netratabile, diminuarea dureri acute posttraumatice sau postoperatorie.

Contraindicaţiile acestui tip de tratament

Acest tip de tratament nu poate fi folosit pentru îndepărtarea durerilor simptomatice locale până ce nu s-a stabilit cauza şi până ce sindromul durerii nu a fost diagnosticat. De asemenea, nu trebuie utilizat dacă în zona de tratament există leziuni canceroase.

Stimularea nu va fi aplicată peste zone ale pielii inflamate, infectate sau cu erupţii cutanate, cum sunt: flebitele, tromboflebitele, varicele, etc. De asemenea, trebuie evitată localizarea electrozilor în zona sinusului carotidei (zona din faţă a gâtului) sau transcerebral (zona capului).

Nu se vor utiliza nici un fel de forme de unde TENS la pacienţi cu stimulator cardiac şi nici în timpul sarcinii. În ceea ce le priveşte pe femeile gravide, încă nu s-a stabilit securitatea stimulării electroterapeutice, astfel că, este bine să evite acest tip de tratament.

Eficacitatea formelor de unde TENS este dependentă în mare măsură de alegerea unei persoane calificate în gestionarea durerii.

Alte efectele adverse posibile ale undelor TENS sunt iritaţiile pielii şi arsuri ale electrozilor.

Acest tratament este foarte eficient atunci când este însoţit de programele de kinetoterapie sau gimnastică medicală, cât şi masajul terapeutic. Efectele aplicării lor au fost vizibile în timp relativ scurt.