Psihologii susţin că gelozia este o problemă extrem de delicată
Gelozia este un sentiment perfect normal dacă este moderată, însă poate deveni insuportabilă, maladivă, sufocantă, putând pune în pericol sănătatea mentală şi viaţa de cuplu atunci când capătă accente obsesive. Nu este o noutate faptul că, tot mai multe familii au fost distruse din cauza geloziei, existând şi cazuri extreme în care s-au întâmplat adevărate nenororciri.
Psihologii ne atenţionează că gelozia este un sentiment profund, foarte bine înrădăcinat şi dificil de modificat. De cele mai multe ori oamenii asociază gelozia cu iubirea, însă acest sentiment poate ascunde foarte multe alte aspecte neplăcute. Gelozia partenerului ne face, de cele mai multe ori, să ne imaginăm că suntem iubiţi, însă, în acest context, aceasta se confundă cu iubirea, iar dragostea mult dorită se transformă într-o luptă fără învingători.
Psihologii ne explică faptul că acest sentimet puternic al geloziei vine pur şi simplu din teama persoanei în cauză, că nu are valoare de una singură. Astfel, cu cât persoana este mai puţin capabilă să-şi găsească ea însăşi protecţia necesară şi cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât creşte nesiguraţa, teama de abandon şi implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menţine partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porţii de afecţiune.
Din păcate, relaţia de astăzi oscilează între afecţiune şi dominare, doi poli incompatibili pentru construirea unei relaţii reale. Cu alte cuvinte, gelozia seamănă aparent foarte mult cu iubirea, dar, în realitate, este un frate vitreg malefic, cu caracteristici distrugătoare.
Practic, atunci când gelozia devine omiprezentă, cuplul devine o închisoare, un loc al reprimării, iar partenerul de viaţă se transformă într-un inamic. Este clar ca acest comportament nu duce la nimic bun pentru o relaţie, iar persoana geloasă trebuie să constientizeze faptul că ceea ce face este greşit.
Este greu ca o persoană să se vindece de acest sentiment al geloziei, mai ales de una singură, astfel că, este indicat ajutorul medicului specialist, cel care este capabil să pună cap la cap trăirile pacientului şi să îi ofere o soluţie corectă.