Home  /  Boli   /  Oamenii de ştiinţă au descoperit vitamina capabilă să trateze leucemia

Oamenii de ştiinţă au descoperit vitamina capabilă să trateze leucemia

Leucemia este o boală a sângelui, mai exact un cancer al celulelor sanguine, care se produce din cauza creşterii numărului de leucocite în organism. Leucocitele sunt globule albe care au rolul de a apăra corpul de infecţii.

Ani la rand leucemia a fost privită ca o boală incurabilă din ‘’ghearele’’ căreia nimeni nu are scăpare. În prezent, cazurile de leucemie sunt tratabile şi uneori chiar vindecabile, rata de supravieţuire fiind de 50% comparativ cu 14% în 1960.

Deşi tehnicile medicale de investigare şi de tratament au evoluat considerabil, nu se cunoaşte încă cu certitudine cauza apariţiei leucemiei.

Oamenii de ştiinţă au realizat mai multe studii în urma cărora au descoperit că vitamina C ar putea ajuta la tratarea leucemiei. Aceasta ar putea combate efectul unei gene mutante care poate provoca creşterea necontrolabilă a celulelor stem şi poate declanşa apariţia leucemiei mieloide acute.

Leucemia mieloidă acută este un cancer agresiv al celulelor albe din sânge, care afectează, de obicei, persoanele în vârstă. Se crede că unele cazuri de leucemie sunt cauzate de o mutaţie a genei TET2 -Methylcytosine Dixoygenase 2. Această genă ajută celulele să se maturizeze în celule albe specializate. Mutaţia poate duce însă la o creştere incontrolabilă a celulelor canceroase care conduc la apariţia leucemiei.

Oamenii de ştiinţă au folosit şoareci pentru a vedea dacă vitamina C poate restabili funcţiile genei TET2 şi poate încetini progresia leucemiei. Aceştia au descoperit în urma cercetării că utilizarea unor doze mari de vitamina C poate suprima, de fapt, creşterea celulelor stem de cancer leucemic la şoarecii implantaţi cu linii celulare de la pacienţi diagnosticaţi cu leucemie.

Problema este că o persoana ar avea nevoie de 300g de vitamina C, cantitatea obţinută după consumul a 5.000 de portocale. Cu alte cuvinte, experţii ar trebui să găsească o modalitate de a reduce doza, dar să păstreze acelaşi efect benefic. De asemenea, tratamentul nu ar putea fi utilizat singur, ci în combinaţie cu chimioterapia.